Az E. coli, ami az Escherichia coli rövidítése, a baktériumok nagy és változatos csoportja, amely a környezetben, az élelmiszerekben, valamint az emberek és állatok beleiben található meg. Míg az E. coli törzsek többsége ártalmatlan, néhányukról ismert, hogy húgyúti fertőzéseket, tüdőgyulladást és más betegségeket okoz.
A George Washington Egyetem Milken Institute School of Public Health kutatói az amerikai E. coli-fertőzések eredetének nyomon követésére új genomikai megközelítést dolgoztak ki. Ez lehetővé tette számukra, hogy megbecsüljék, hogy a baktérium évente 480 000 és 640 000 közötti húgyúti fertőzést okozhat.
-mondta Lance B. Price professzor, a GW Központ alapítója és társigazgatója.
A One Health című szaklapban megjelent tanulmányhoz a kutatók az arizonai Flagstaffban található nagy élelmiszerüzletláncoknál vásárolt nyers csirkéből, pulykából és sertéshúsból izoláltak E. coli baktériumokat. Ugyanebben a városban vizelet- és vér E. coli izolátumokat gyűjtöttek húgyúti fertőzések miatt kórházba került betegektől is.
A kutatók a húsból és a húsipari fertőzéses betegekből származó E. coli genomjainak felhasználásával új előrejelző modellt dolgoztak ki, amely lehetővé tette számukra a baktériumok forrásának meghatározását. A tanulmányban azonosított, élelmiszer eredetű E. coli törzsek súlyos vese- és véráramfertőzéseket is képesek voltak okozni, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.
A nőknél akár 30-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki a fertőzés, mint a férfiaknál. Az állapot az egyszerű, antibiotikummal könnyen kezelhető hólyaghurutoktól az életveszélyes véráramfertőzésekig terjedhet.
Hogyan védekezzünk az E. coli ellen
Az állatok levágásakor a bélrendszerükben lévő E. coli és más baktériumok megfertőzhetik a hústermékeket. Az esetleges fertőzések megelőzése érdekében tartsuk be az élelmiszerbiztonsági lépéseket a főzés során:
- Az étel elkészítése előtt, közben és után, valamint az étkezés előtt gondosan mossunk kezet szappannal és vízzel.
- Mossunk kezet, miután megérintettük a nyers húst, baromfit, tenger gyümölcseit, lisztet vagy tojást. Továbbá mossuk le a pultot, vágódeszkát és eszközöket, miután hozzáértünk bármelyik ilyen termékhez.
- Öblítsük le a friss gyümölcsöket és zöldségeket folyó víz alatt.
- Tartsuk távol a nyers húst, baromfit, tenger gyümölcseit más élelmiszerektől a bevásárlás, a főzés és a hűtőben való tárolás során, valamint ne fogyasszunk nyers tésztát.