0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

Az E. coli, ami az Escherichia coli rövidítése, a baktériumok nagy és változatos csoportja, amely a környezetben, az élelmiszerekben, valamint az emberek és állatok beleiben található meg. Míg az E. coli törzsek többsége ártalmatlan, néhányukról ismert, hogy húgyúti fertőzéseket, tüdőgyulladást és más betegségeket okoz.

A George Washington Egyetem Milken Institute School of Public Health kutatói az amerikai E. coli-fertőzések eredetének nyomon követésére új genomikai megközelítést dolgoztak ki. Ez lehetővé tette számukra, hogy megbecsüljék, hogy a baktérium évente 480 000 és 640 000 közötti húgyúti fertőzést okozhat.

„Tanulmányunk meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a veszélyes E. coli törzsek az élelmiszer-ellátási láncon keresztül jutnak el az emberekhez, és megbetegítik őket, néha túlságosan is”

-mondta Lance B. Price professzor, a GW Központ alapítója és társigazgatója.

A One Health című szaklapban megjelent tanulmányhoz a kutatók az arizonai Flagstaffban található nagy élelmiszerüzletláncoknál vásárolt nyers csirkéből, pulykából és sertéshúsból izoláltak E. coli baktériumokat. Ugyanebben a városban vizelet- és vér E. coli izolátumokat gyűjtöttek húgyúti fertőzések miatt kórházba került betegektől is.

A kutatók a húsból és a húsipari fertőzéses betegekből származó E. coli genomjainak felhasználásával új előrejelző modellt dolgoztak ki, amely lehetővé tette számukra a baktériumok forrásának meghatározását. A tanulmányban azonosított, élelmiszer eredetű E. coli törzsek súlyos vese- és véráramfertőzéseket is képesek voltak okozni, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Bár gyakran hasmenéssel társítják, az E. coli a leggyakoribb oka a húgyúti fertőzéseknek, az USA-ban az esetek mintegy 85%-áért felelős.

A nőknél akár 30-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki a fertőzés, mint a férfiaknál. Az állapot az egyszerű, antibiotikummal könnyen kezelhető hólyaghurutoktól az életveszélyes véráramfertőzésekig terjedhet.

Hogyan védekezzünk az E. coli ellen

Az állatok levágásakor a bélrendszerükben lévő E. coli és más baktériumok megfertőzhetik a hústermékeket. Az esetleges fertőzések megelőzése érdekében tartsuk be az élelmiszerbiztonsági lépéseket a főzés során:

  • Az étel elkészítése előtt, közben és után, valamint az étkezés előtt gondosan mossunk kezet szappannal és vízzel.
  • Mossunk kezet, miután megérintettük a nyers húst, baromfit, tenger gyümölcseit, lisztet vagy tojást. Továbbá mossuk le a pultot, vágódeszkát és eszközöket, miután hozzáértünk bármelyik ilyen termékhez.
  • Öblítsük le a friss gyümölcsöket és zöldségeket folyó víz alatt.
  • Tartsuk távol a nyers húst, baromfit, tenger gyümölcseit más élelmiszerektől a bevásárlás, a főzés és a hűtőben való tárolás során, valamint ne fogyasszunk nyers tésztát.
Forrás: healthnews.com