0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A New England Journal of Medicine március 23-i számában megjelent tanulmány szerint a kávé az egészséges egyéneknél nincs összefüggésben a korai pitvari összehúzódásokkal.

A korai pitvari összehúzódások (PAC) a szív két felső kamrájának egyikében kezdődő, az egyenletes szívverést torzító további szívdobbanásokra utalnak. Bár a PAC-k normálisak, és általában nem igényelnek semmilyen kezelést, egyesek azonnal nyugtalanná válnak, amint úgy érzik, hogy a szívverésük „kihagy”.

A tanulmány eredményei szerint a kávé nincs összefüggésben a különböző betegségekkel, köztük a szívbetegségekkel, ami jó hír a kávéfogyasztók számára.

Az FDA szerint az egészséges felnőttek nagyjából 400 milligramm koffeint ihatnak naponta. Ez körülbelül négy-öt csésze kávét jelent.

Dr. Gregory Marcus, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kardiológusa és professzora, valamint csapata klinikai kísérletet végzett annak kiderítésére, hogy a kávé kritikusan hat-e a szívműködésre. A fő kutatási kérdés az volt, hogy egy-két csésze kávé megnöveli-e a szívünkben lévő PACS-ok számát. „Mindannyiunknak vannak ilyenek – mondja Marcus. „Ha szívmonitort tennénk valakire, aki az utcán sétál, PAC-okat találnánk”.

Bár a PAC-ok általában nem veszélyesek, az időseknél gyakran okozhatnak pitvarfibrillációt, megnövekedett szívdobogást és szédülést idézve elő. Emellett idővel növelheti a szívelégtelenség vagy a stroke kockázatát. Mivel potenciálisan végzetes következményekkel járhat, Marcus azt szerette volna megvizsgálni, hogy a napi kávé befolyásolhatja-e a PAC előfordulását.

A klinikai vizsgálatba 100 egészséges felnőttet gyűjtött össze, akik rendszeresen fogyasztottak kávét, általában napi egy csészével.

A csoport egyik fele továbbra is napi szinten fogyasztott koffeint, míg a másik fele elhagyta azt. A két hét alatt minden résztvevő elektrokardiogram-tapaszt viselt, amely a szív elektromos mozgását rögzítette.

A kutatócsoport megállapította, hogy a résztvevők hasonló PAC-értékeket mutattak a koffeinfogyasztás és a koffeinmentes napokon, 58, illetve 53 – a szív alsó kamráit érintő korai kamrai összehúzódások némileg eltértek. Az egyéneknek átlagosan 154 korai kamrai összehúzódása volt a kávés napokon és 102 a nem kávés napokon. Korábbi tanulmányok szerint a számos korai kamrai összehúzódás növelheti a krónikus szívelégtelenség esélyét.

„A legtöbb embernek naponta körülbelül 100 000 szívdobbanása van” – mondja Dr. David Kao, a Coloradói Egyetem orvosi karának kardiológus professzora, aki nem vett részt a kutatásban.

Azt mondja, hogy a korai kamrai összehúzódások közötti különbség ellenére döntő fontosságú, hogy a teljes képet lássuk.

Elmagyarázza, hogy a résztvevőknél a kávés napokon a szívverések körülbelül 0,15%-a kapcsolódott korai kamrai összehúzódáshoz, míg a kávé nélküli napokon ez az arány 0,1% volt. Összegzése szerint a tanulmány a kávé egészségünkre gyakorolt ártalmatlan hatásait tárja fel.

A kávés napokon a részt vevők aktívabbnak bizonyultak, és minden éjszaka körülbelül 30 perccel kevesebbet aludtak. Ez azt jelenti, hogy ha alvási nehezéségeink vannak, akkor érdemes elkerülni a napi kávéfogyasztást.

Bár a tanulmány szerint napi egy-két csésze kávé nem befolyásolja a szív egészségét, fontos, hogy ismerjük a testünket, és tartózkodjunk a túl sok kávézástól, ha álmatlanság, szorongás és hányinger jeleit mutatjuk.

Forrás: healthnews.com