Back to top

Korábban érkeztek a lovak a vadnyugatra, mint korábban gondolták

A lovak az amerikai vadnyugat szimbólumai, azonban hogy pontosan mikor kerültek először ide, régóta fennáll viták tárgyát képezi. A Nagy Síkság különböző pontjairól begyűjtött lócsontok vizsgálata azonban minden eddiginél koraibb időpontra teszi ezt.

Nez percé indián harcos lóháton. A mai Idaho területén élt népnek köszönhetjük a mai appaloosa lovakat
Nez percé indián harcos lóháton. A mai Idaho területén élt népnek köszönhetjük a mai appaloosa lovakat
Fotó: Pixabay
Eszerint a háziasított lovak már az 1600-as évek elején jelen voltak a füves síkságon. Ez a dátum pedig igen nagy jelentőséggel bír, mivel több szájhagyomány útján terjedő indián elbeszéléssel egybevág.

Már az európaiak érkezése előtt is voltak spanyol származású lovaik az itt élő népcsoportoknak, vélhetően a köztük lévő kereskedelmi útvonalaknak köszönhetően.

A Science-ben nemrégiben publikált tanulmánynak több, mint 80 szerzője van, beleértve régészeket és genetikusokat, valamint történészeket és lakota, komancs valamint panuik indián tudósokat is - írja a Phys.org.

Korábbi genetikai kutatások szerint a lovak ősei először Észak-Amerikában fejlődtek ki több millió évvel ezelőtt, majd ezután kerültek Európa és Ázsia belső síkságaira, ahol az ember háziasította őket. Azonban 6000 évvel ezelőtt a ló-ősök eltűntek Amerikából a régészeti adatok szerint.

A mostani tanulmányban a tudósok két tucat ló maradványait vizsgálták meg, melyek Új Mexikóból, Idahóból és Kansasből származtak, hogy megállapítsák: az 1600-as évek elejére az őslakos csoportok már lovagoltak és lovakat neveltek.

„Az ember-ló kapcsolat szinte minden megnyilvánulása megjelenik a csontvázon valamilyen módon” – mondta William Taylor, a boulderi Colorado Egyetem régésze, a tanulmány egyik szerzője.

A tanulmány megállapította, hogy a lovak már jelen voltam a vadnyugaton és Amerika dél-keleti részén több évtizeddel az 1680-as pueblói lázadás előtt – amikor is az indián csoportok kiszorították a spanyol gyarmatosítókat Új-Mexikóból.

A visszavonuló seregek több ezer lovat és más haszonállatot hagytak hátra, és a legtöbb történelmi forrás szerint – tévesen – ez volt az a pont, ahol a lovak beléptek az észak-amerikai őslakos csoportok kultúrájában.

„Most búcsút inthetünk a pueblói lázadásnak, mint a lovak vadnyugati elterjedésének magyarázatának” – mondta Peter Mitchell, az Oxford Egyetem régésze, aki nem vett részt a tanulmányban.

Az őslakosok azonban már régóta vitatják ezt, mivel a legtöbbjük szájhagyomány útján terjedő történetei szerint már azelőtt voltak lovaik, hogy találkoztak az európaiakkal.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Pixabay

Ahelyett, hogy a visszavonuló spanyol seregektől szerezték volna lovaikat, számtalan történet szól arról, hogy ezek az indián népek először a spanyol táborokból megszökött lovakkal találkoztak, vagy éppen a törzsek közt működő kereskedelmi útvonalakon keresztül kapták őket, mutatott rá Jimmy Arterberry, a tanulmány egyik szerzője, aki a komancs törzs tagja, és az oklahomai Medicine Park történésze.

„Már régóta tudjuk és mondjuk, hogy előbb találkoztunk a lovakkal, mint a spanyolokkal” – mutatott rá.

Yvette Running Horse Collin, a francia Toulouse-i Antropobiológiai és Genomikai Központ evolúciós genetikusa, valamint az Oglala Lakota Nemzet tagja, a tanulmány szerzője is hangsúlyozza, hogy

ezek a felfedezések egybevágnak az őslakosok szájhagyomány útján továbbadott történeteivel, melyeket a külsős történészek gyakran figyelmen kívül hagynak, pedig ezek is egyedi értékeket szolgáltatnak ahhoz, hogy megértsük a múltat.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy az eleinte elsősorban spanyol eredetű észak-amerikai lovak lassan brit és spanyol keverékre „váltottak”, tükrözve ezzel a különböző birodalmak bukását és felemelkedését.

"Ez azt jelenti, hogy a spanyol domináns gyarmati hatalomról a brit domináns gyarmati hatalomra való átállás még a lovak genomjában is megfigyelhető" - mondta Ludovic Orlando, a tanulmány egyik szerzője, aki a toulouse-i Antropobiológiai és Genomikai Központ evolúciós genetikusa.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Az ázsiai lódarazsak „már a spájzban vannak”

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) Délkelet-Ázsiában őshonos, társas életmódú darázsfaj. India északi területeitől Kínán és az Indokínai-félszigeten át Indonéziáig mindenütt előfordul. Nagyjából húsz évvel ezelőttig a magyarországi fauna szempontjából semmilyen szerepe nem volt ennek a fajnak...

Nem csak itták a sört, a képekhez is felhasználták a dán festők

Az istenek komlós itala kulcsszerepet játszott Dánia kulináris történetében, de az aranykori festészet fejlődésére is hatással volt.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Megszületett az első robotméh

Kicsit nagyobb, kicsit nehezebb az igazinál, de a vezérlésnek köszönhetően sok mindenre használható lesz.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Egerek a búzában

Egy vegyszermentes módszernek köszönhetően megakadályozható, hogy az egerek felfalják a búzatermést. Az eljárás drasztikusan csökkenti a magveszteséget.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.