0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Lehet kutyaszán-túrázni a Mátrában? Akár négy keréken is?

Hering Tamás az országban egyedüliként vezet kutyafogattúrát. A mintegy 30 kutyát tartó kutyaszánversenyzőt mátrafüredi pályáján látogatta meg Bányavölgyi Donáta, akivel az AgroTime legutóbbi adásában megosztotta, milyen feltételek, adottságok szükségesek a kutyaszánozáshoz.

youtube://v/1BIitjgw-Vw

Hering Tomi 29 éve foglalkozik kutyaszánozással, amit 26 éve versenyszerűen űz. Jelenlegi falkája szibériai és alaszkai husky fajtákból tevődik össze. Mint mondja,

ezek munkavérvonalú kutyák, akiknél semmifajta kényszerítő eszköz nem működik, ha szánhúzásról van szó, örömből, lelkesedésből csinálják, az egészet játéknak veszik.

„És minél többször dicséri őket az ember, annál lelkesebbek.”

igaz a versenyekre is, ahol a kutyák a versenypálya két oldalán kihelyezett piros és kék táblákból tudják, merre kell haladniuk (piros jobboldalt = jobbra, piros baloldalt = balra, kék = egyenesen), és ezeket a jelzéseket a kutyák képesek értelmezni.

Hering Tomi azt tanácsolja, hogy aki kutyaszánozásba kezd, legyen kellő kitartása, mert minimum 10 kutyát egyszerre felnevelni nem könnyű feladat, illetve azt is hozzáteszi:

„Senkinek nem javaslom házikedvencként a husky-t, mert ha nincs naponta fizikailag és szellemileg lefárasztva, szökőssé válik, amiről szinte lehetetlen lenevelni.”
Forrás: magyarmezogazdasag.hu