0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lics László 1941–2023

Lics László borász- kertészmérnök, a Magyar Borakadémia és a Promontor Borlovagrend tagja 1941.-ben született Székesfehérváron. A Gyöngyösi Felsőfokú Technikumban majd a Budapesti Kertészeti Egyetem szőlész- borász szakon végzett, mint szőlész- borász kertészmérnök.

A Felsőoktatási Intézmények Országos Szőlészeti-borászati versenyén elért első helyezésért az ausztriai Lenz Mozer szőlészeti-és borászati pincegazdaságánál vett részt gyakorlaton 1964-ben.

Ezt követően Budafokon a Magyar Állami Pincegazdaságnál gyakornokként kezdte pályafutását, majd borászati előadó, pincevezető, palackozó üzemvezető lett. 1973-ban a Magyar Állami Pincegazdaságnál szerzett tapasztalatok birtokában a pályafutását a szintén budafoki Hungarovin Borgazdasági Vállalatnál folytatta, szakmai tehetsége mellett hamar megmutatkoztak vezetői képességei is, 1993-ig a budafoki Hungarovin Rt. termelési-és műszaki igazgatója és vezérigazgató helyettese volt.

Saját szőlészetét-borászatát 1989-ben indította el, a ma Lics Pincészet és – Szőlőbirtokként üzemelő családi vállalkozást. A vállalkozásnak az Etyek-Budai Borvidéken Pákozdon és a Szekszárdi Borvidéken is van pincészete, központi borászata Budapest Bornegyedében Budafokon található.

Borászata ma az egyike a legrégebben működő budafoki családi borászatoknak.

Budafok több száz éves borászati múltjából fennmaradt, a Lics család tulajdonába vett budafoki történelmi pince, valamint a Szekszárdi Borvidéken Zomba-Szentgál Szőlőhegyen lévő egykor a Komlossy család birtokához tartozó gazdasági épület, illetve Pákozdon az egykori püspökségi dézsmapince értékeinek megőrzése és méltó módon való újbóli hasznosítása elismeréseként 2012-ben Podmaniczky- díjat kapott.

A szőlészet és- a borászat világa egész élete meghatározója volt, a sors érdekessége, hogy feleségét is egy borkóstolás alkalmával ismerte meg. Lics Lászlót és nejét Évát 2013. március 14-én „Kultúra 22” díjjal tüntették ki a borkultúra és a művészetek kapcsolatáért végzett munkájuk elismeréseként. A kitüntetéssel járó anyagi díjat a Budafoki Szent Lipót Plébániának ajánlották fel.

Az Év Budafok-Tétényi Vállalkozójává 2016-ban választották, mint budafoki telephellyel rendelkező gazdasági társaság vezető tisztségviselőjét, aki stabil, eredményes gazdálkodást tudott felmutatni. Emellett számtalan díj és elismerés tulajdonosa.

Kiváló minőségű boraival a hazai-és nemzetközi borversenyeken is szép eredményeket ért el. A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál alkalmából megrendezett „Budafok város bora” borversenyen borait többször is aranyéremmel jutalmazták, 2015. évben Merlot bora a Borok Olimpiájaként is emlegetett bordói Challenge International du Vin Borverseny aranyérmese lett. A világ tíz szakmailag legelismertebb versenye közé tartozó Vinagóra Nemzetközi Borversenyen, az Országos Borversenyen, a Syngenta Borversenyen és az Országos Rozé Borversenyen folyamatosan aranyéremmel díjazzák nevezett borait; a TOP 100 Magyar Borválogatásban is rendszeresen találkozunk Lics borral, azon belül is előkelő helyen: 2014.-ben a 6. legjobb TOP vörösbor; 2016.-ban pedig a 3. legjobb TOP vörösbor Lics bor lett. Azonban a legbüszkébb a szívéhez legközelebb álló, négy unokájáról elnevezett boraira volt.

Az élet bőkezű volt vele, szakmai sikereinek elérésében szerető családja segítette. Vállalkozását fia Balázs és lánya Judit viszi tovább.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu