0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nyitott porták nyitott emberekkel

Nemcsak finom és egészséges ételeket kóstolhatnak, hanem azok elkészítését is megtekinthetik, akik felkeresik a Zala-völgye nyitott portáit. A rendszer működik, és egyre többen kíváncsiak a munkafolyamatokra. Ennek előnyeit a vendéglátó gazdák is élvezik, mert így eredményesebben tudják értékesíteni portékáikat.

Szabó Tibor programkoordinátor tudósítónknak elmondta, hogy a Zala-völgyi Nyitott Porta Hálózatot öt évvel ezelőtt, 2018-ban alapították Zalaszentgrót és Zalacsány környéki gazdák és agroturisztikai szolgáltatók. Az alapítók és az azóta csatlakozók vállalják, hogy rendszeresen megnyitják kapujukat az érdeklődők és reménybeli vásárlók előtt, és egész évben eseményeket szerveznek, amikor a látogatók betekintést kapnak gazdaságuk mindennapjaiba, egyben közvetlenül tőlük vásárolhatják meg termékeiket.

A nyílt napokat és más eseményeket a hálózat honlapján és Facebook-oldalán megosztják, hogy értesítsék a környékbelieket és a Zala vidékére kíváncsi turistákat.

– A közvetlenül a gazdaságban való vásárlás, a kóstolók, kézműves foglalkozások és falusi vendégasztalok kezdettől a kínálat részei, és nem kis népszerűségnek örvendenek. Hozzájárult a sikerhez, hogy egyre szélesedik a termékskála, és az is, hogy a gazdák egyre tapasztaltabbak. Ahogy telt az idő, kialakult a törzsvásárlók köre. Az együttműködés sikeresnek bizonyult. A vendégek száma évről évre nő, a hálózati tagjainak a száma öt év alatt megduplázódott, a kezdeti tizenhat helyett már harmincketten vesznek részt benne – mondta el Szabó Tibor, hozzáfűzve: – A szakmai tanulmányutas csoportok is gyakori látogatók a térségben. Ők arra kíváncsiak, hogy miért éri meg együttműködni a szomszédos gazdáknak, mit kell beletenni a közösbe és milyen haszon származik belőle. A szakemberek érdeklődése annak is betudható, hogy nagyon kevés gazdaösszefogás van Magyarországon, amelyik képes volt több éven keresztül fennmaradni, fejlődni, közös eredményeket elérni.

A Zala-völgyi Nyitott Porta Hálózat tavaly új bemutatkozófüzetet és két időszaki rendezvénynaptárt adott ki.

Szabó Tibor elmondta, hogy idén is folytatódik a sorozat. A családias hangulatú, személyre szabott Nyitott Porta programokon egyebek között a gyógynövények és a hagyományos kertészkedés praktikáival, a vegyszermentes borászkodással, a méhészkedéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a házigazdák kalauzolásával, vagy tradicionális recept alapján készíthetnek saját házi szörpöt és lekvárt. Nem marad ki a programok közül a gyerekek kedvence, az állatsimogató, a lovarda és az íjászat sem, és még egy mangalicafarmot is felkereshetnek a gasztrokalandorok”. Aki esetleg a házi kecskesajt, a falusi füstölt sonka vagy a zalai cukorperec nosztalgikus ízeire vágyik, az azokat is megtalálja a Zala völgyében, és még az elkészítésük mikéntjét is elsajátíthatja.

– A különböző portékákat kínáló portákon, ugyanúgy, ahogy eddig, a látogatók biztosan nem tömegrendezvénybe botlanak, ahol elvész az egyéniség. Nem ez a cél.

Ezeken a helyeken a résztvevők bekapcsolódhatnak az események alakításába, a saját személyiségükkel és gondolatvilágukkal – tette hozzá Szabó Tibor. – Hozzá kell tennem: nemcsak nyitott porták, hanem nyitott emberek várják a családokat, a baráti társaságokat egész nyáron a zalai dombok ölelésében. A nyári időszakban huszonhétféle, az őszi-téli időszakban huszonháromféle programot hirdettünk meg. Sor került továbbá egy húsvéti programcsomag és a Pünkösdi Portanyitogató hétvége megszervezésére is. Néhány példa arra, hogy mivel várták a nyitott porták a látogatóikat a tavalyi évben: levendulaszüret és -lepárlás; dűlőtúra borkóstolóval; gyerekfoglalkozások; közös szörpkészítés; vezetett gyógynövénytúra; szedd magad gyümölcsakciók; cukorperecsütés. Az idei év tervei között szerepel újabb nyári kiemelt hétvége szervezése, valamint nyári és őszi-téli rendezvénynaptár kiadása, és persze sor kerül újabb hálózati tagok belépésére is.

Kik és miért csatlakoznak a hálózathoz?

– A legfontosabb motiváció a belépésre az együttműködési-, illetve a LEADER pályázati lehetőség. A legfeljebb ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást a porták a vendégfogadási körülményeik fejlesztésére, a termékelőállításhoz kapcsolódó gépek beszerzésére, vagy például szálláshelyfejlesztésre fordíthatják.

A pályázatot azon gazdák is benyújthatják, akik még nem tagjai a hálózatnak.

Nekik legkésőbb a projektzárásig kell sikeresen teljesíteniük a minősítési kritériumokat és belépni a hálózatba. Sokan vannak, akik nem veszik igénybe a portáknak szóló pályázati lehetőséget és enélkül is vonzó számukra a hálózati tagság. Ezen porták vagy rendelkeznek már a szükséges infrastruktúrával, vagy hajlandóak akár saját erős beruházás megvalósítására (például vendégmosdó kialakítása) is a minősítés érdekében. Ilyen esetekben a belépési vonzerőt például a közösséghez tartozás lehetősége, az új kapcsolatok kialakulása, a marketing, a közös tanulás jelenthetik. A hálózat működését segítő Zala Termálvölgye Egyesület munkatársai minden belépés iránt érdeklődő gazdát személyre szabott tanácsadásban részesítenek, minden gazdaságot előzetesen személyesen felkeresnek. A cél az, hogy a hálózat potenciális tagjai az összes szükséges információval rendelkezzenek, amikor a belépésről, illetve a pályázat benyújtásáról döntést hoznak.

Társadalmi szempontból milyen hasznot hajt a hálózat működése?

– A helyi termelők helyzetbe hozása és a helyi termékek fogyasztásának az ösztönzése önmagában is komoly társadalmi haszon, például az egészséges élelmiszerek fogyasztásával.

Sok gazda szerepet vállal szűkebb közössége életében: Kitelepülnek helyi rendezvényekre még úgy is, ha anyagilag esetleg nem éri meg nekik. Rendszeresen fogadják – ingyenesen vagy önköltségi áron a környékbeli óvodás és iskolás kirándulókat. Hagyományőrző csoportot szerveznek.

A Nyitott Portákra építő hálózati projektek is tartalmaznak társadalmilag hasznos elemeket. Például a 2020-ban tizenötezer példányban kiadott Zala-völgyi turistatérkép kapcsán a fő hálózati cél a Nyitott Porták térképen való feltüntetése volt, ugyanakkor megjelennek rajta a turista útvonalak, a helyi természeti és épített értékek. Jelen pillanatban is fut az a hálózati projekt, amelynek keretében pár órás önkénteseknek szóló turistajelzés-festő tréningek kerülnek megszervezésre Nyitott Portákon. Mivel a rendezvényeken gyakorlati foglalkozás is van, a projekt mellékhatásaként elkezdtek megújulni a jelzések a porták környezetében.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság