0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Csokoládé a konyhánkból

A jó minőségű „alap csokoládék” elkészítése nem bonyolult feladat. A magunk alkotta csokoládék jóval olcsóbbak és akár ajándéknak is kitűnő lehet. Akár húsvétra is készíthetünk látványos, finom és egyedi csokoládét otthon a konyhánkban.

Mostanában egyre nagyobb kultusza van a kézműves csokoládéknak, amelyek minőségi alapanyagokból különleges ízesítésekkel és gyönyörű kivitelben készülnek. A közvetlenül a kakaóbabból készült bean to bar csokoládék pedig a legmagasabb minőséget képviselik

Saját magunk a saját konyhánkban is készíthetünk finom csokoládékat a saját ízlésünkre szabva, vagy például cukormentesen,

mert a jó minőségű „alap csokoládék” elkészítése nem bonyolult feladat. A magunk alkotta csokoládék jóval olcsóbbak és akár ajándéknak is kitűnő lehet.

Az alapja minőségi csokoládépasztilla, amit már több helyen beszerezhetünk, akár webshopon, vagy cukrászatkellék üzletekben is. De vehetünk alapul legalább 70% kakaó tartalmú táblás étcsokoládét is.

A csokoládét vízgőz fölött állandóan kevergetve olvasszuk föl.

Vigyázzunk, hogy az edény alja ne érjen a forró vízbe, mert a csokládénk megég. A forró csokit lehűtjük 30 Celsius-fokosra. Ezt végezhetjük úgy, hogy kiöntjük a csokoládét egy sima felületre és állandóan kevergetjük, mozgatjuk, amíg el nem érte a kívánt hőmérsékletet. Vagy választhatjuk azt  a módszert, hogy a csokoládé ¾ részét olvasztjuk föl, majd a maradékot belekeverjük a forró, olvadt csokiba, ami kellő hőmérsékletre hűti.

Ezután következik a formázás. A folyékony csokit formákba öntjük. Vásárolhatunk erre a célra készült különféle mintákkal ellátott táblás csoki formákat, amelybe beletöltjük a csokoládét.

De önthetjük egyszerűen egy sütőpapírral kibélelt tepsire is, ekkor rusztikusabb darabokat kapunk majd. De ha kisebb  adagokat szeretnénk, tölthetjük bonbonformába, vagy akár jégkockatartóba is.

Amikor a csokink 30 Celsius-fokos, megkezdhetjük a díszítését.  Gyakorlatilag bármit szórhatunk rá, ami szem, szájnak ingere, amit szeretünk és amitől látványos lesz: magvakat, ehető virágokat, aszalt és liofilizált gyümölcsöket, fűszereket, színes cukrokat  és még folytathatnánk a sort, aminek csak a kreativitás szab határt.

Amikor a csoki szoba hőmérsékletűre hűl, hűtőszekrénybe tesszük kb. 1 órára.  

Utána kicsit mozgassuk meg a formát, amivel segítjük a csokoládé elválását a formáról, fordítsuk meg és ha jól csináltunk mindent, kipotyog belőle a kész csokoládé.

Ezután már csak a csomagolás van hátra, ha addig kibírjuk és nem esszük meg még előtte.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu