0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Mi illik a sonka, vagy épp a bárányhús mellé? Húsvét és a bor

Húsvét ugyan vallási ünnep, de ahogy neve is sugallja egyúttal egy hatalmas gasztronómiai fieszta, véget nem érő eszem-iszom. Már túl vagyunk az őszi újbor kóstolókon, vagy inkább primőr borokról beszélhetünk, hiszen a tavalyi évjárat a maga valójában csak most mutatkozik meg.

Nem véletlen, hogy az igazi borversenyek éppen a tavasz idejére esnek. Erre az időre a pincékben már szebbik arcukat mutatják a fehérborok, s megszületnek a gyümölcsösebb vörösök is. De sokan a rozéjukat is idáig őrizgetik a tartályokban, mondván, nem szabad időnek előtte palackba tölteni. Ilyenkor már fogalmat alkothatunk arról, milyen évjáratot őrizgetünk a pincékben.

Húsvétkor viszont az asztalra kerülő hagyományos ételek mellé is könnyebben válogathatunk a borokból. A hazai színes palettát tekintve nehéz egy-egy borászatot, fajtát kiemelni, inkább bortípusokat említhetnénk.

Arra bíztatok mindenkit, bátran válogasson a boltok polcainak kínálatából. Aki nyitott szemmel jár rájön, igazi kalandtúra, nem szabad leragadni az első palacknál, érdemes újdonságokat is kipróbálni. De nézzük csak.

Nem múlhat el húsvét sonka nélkül. A füstölt sonka erőteljes ízhatása nagymértékben határozza meg a borválasztást. Fehérborral nehéz lenne az intenzív ízekhez igazodni, egy nagy vörösbor pedig nem a legjobb párosítás a sonka sós karakterével. Amennyiben a sonkánkhoz mégis szeretnénk hozzá illő bort fogyasztani, legyen rosé vagy siller, esetleg egy gyümölcsös vörös. Ezeknek a bortípusoknak legjobb alapja a teljesség igénye nélkül a Kékfrankos, esetleg lehet Pinot noir vagy Kadarka.

A fiatal bárány húsa gyenge, az íze jellegzetes, így hasonlóan jellegzetes, karakteres bort kíván kísérőként. A rozmaringgal fűszerezett és porhanyósra sütött ételhez elsősorban Pinot noir vagy Kadarka lehet a jó választás, amely méltó társként kíséri a finom falatokat.

Nagy divat ilyenkor töltött tojást fogyasztani, amihez kicsit érettebb – kevésbé manöken alkatú – rozét társíthatunk, de nem nyúlunk mellé, egy teltebb fehérborral sem. A friss saláták mindig elgondolkodtatják a fogyasztót, de az élénkebb savakkal, üde illatokkal rendelkező borok, esetleg egy gyöngyöző bor méltó társai lehetnek. Így tölthetünk a poharunkba Irsai Olivért, Sauvignon blanc-t, vagy akár egy Cserszegi fűszerest.

Forrás: magyarmezogazdasag