0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Különösen ritka papagájfajjal gyarapodott a debreceni állatkert

Két kéktorkú arával gyarapodott az idén 65 éves debreceni állatkert; a rendkívül ritka papagájok a szegedi vadasparkból, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte a park igazgatója az MTI-vel.

Nagy Gergely Sándor közleménye szerint a fiatal, alig másfél éves tojók már birtokba vették otthonukat a papagájröpde-soron, ahol a látogatók is megtekinthetik őket.

A Bolívia északi részének trópusi és szubtrópusi esőerdőiben endemikus kéktorkú ara (Ara glaucogularis) közeli rokona a jól ismert kék-sárga arának, amelytől legkönnyebben jellegzetes kék torokfoltja alapján különböztethető meg.

Legfőbb táplálékát különböző pálmafajok termései alkotják, de előszeretettel fogyaszt gyümölcsöket, magvakat, bogyókat és virágokat is.

Monogám párokban él, fészkét rendszerint pálmafák törzsébe rakja. A tojásokon csak a tojó kotlik, miközben a hím eteti őt, a fiókákat azonban a szülők már közösen gondozzák.

Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak immár mindössze 200-300 példánya él a természetben, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe. A XIX. század végén kipusztult kubai ara után a kéktorkú lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről, ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogram – írta a szakember, megjegyezve:

Magyarországon a kéktorkú ara igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni példányokon kívül csak szegedi szüleikkel találkozhat a nagyközönség.
Forrás: MTI