0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 1.

A naptej megakadályozza a D-vitamin termelést?

Ha rendszeres bekenjük magunkat naptejjel, mielőtt kimegyünk a házból, a fényvédő megakadályozza, hogy a bőrünk elegendő D-vitamint termeljen? Hogy juthatunk elegendő mennyiségű D-vitaminhoz?

A széles spektrumú fényvédő krém segít blokkolni az ultraibolya sugarakat, amely bőrrákot okozhat, de az UVB-sugarakat a szervezet a természetes D-vitamin-termeléshez is felhasználja. Ez azt jelentheti, hogy a napvédő krém használata csökkentheti a D-vitamin-szintet, de a szakértők szerint ez nem jelenthet aggodalmat.

„Több tanulmány is azt mutatja, hogy a naptej rendszeres használata nem befolyásolja a D-vitamin-szintet”

– mondta Henry W. Lim, a Michigan állambeli Detroitban található Henry Ford Health bőrgyógyász szakorvosa.

A British Journal of Dermatology című szaklapban 2019-ben közzétett metaanalízis szerint a kutatások nagy része azt sugallja, hogy a napvédő krémek használata alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a szervezet D-vitamin-koncentrációját. A kutatók azonban elismerték, hogy hiányoznak a magas SPF-értékű napvédő krémek hatásával kapcsolatos klinikai vizsgálatok.

Az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) azt ajánlja, hogy a legtöbb felnőtt és gyermek közel 30 ml naptejet használjon az egész testére. „Szinte senki sem használ ekkora mennyiséget” – mondta Lim, ami szerinte azt jelenti, hogy az emberek valószínűleg kevésbé védettek a naptól.

Szükség van nyáron D-vitamin-kiegészítőkre?

Bár úgy tűnik, hogy a naptej nem csökkenti a D-vitamin-termelést, egyes egészségügyi szakértők a biztonság kedvéért egész évben multivitamin vagy D-vitamin-kiegészítő szedését javasolják.

Melissa Ann Prest, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia chicagói székhelyű szóvivője szerint azonban a legtöbb ember elegendő D-vitaminhoz juthat a napozás és a táplálkozás révén.

A lazac, a pisztráng és a lepényhal a D-vitamin legjobb étrendi forrásai közé tartozik, és néhány élelmiszer, például a tej és a gabonafélék is D-vitaminnal vannak dúsítva.

A legtöbb felnőttnek napi 600 NE D-vitaminra van szüksége, míg a 70 év feletti felnőtteknek napi 800 NE-re. Ritkán fordul elő D-vitamin-túladagolás, de a D-vitamin hiánya aggodalomra ad okot.

Azoknak, akiknél nagyobb a D-vitamin-hiány kockázata, az éves egészségügyi vizsgálat során érdemes elvégeztetniük a D-vitaminra specializálódott szűrést is. Ezek közé tartoznak azok, akik nem sokat napoznak, az idősebb felnőttek és azok, akiknek a gyomor-bypass műtét vagy olyan betegség miatt, mint a cisztás fibrózis vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, nem szívódik fel jól a D-vitamin. Prest, hozzáteszi, hogy nem javasolja a táplálék kiegészítő szedését, ha valaki nem D-vitamin-hiányos.

Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, fontos, hogy ezeket a kiegészítőket étkezés közben vegyük be a felszívódás fokozása érdekében. A D2-vitamin és a D3-vitamin-kiegészítők hasonlóan működnek, de Prest szerint

a vegán étrendet követőknek érdemes elkerülniük a D3-vitamint, mivel ezeket általában a juhok gyapjában található lanolinolajból lehet előállítani.

Mennyi D-vitamint kapunk a napból?

Több tényező – többek között az, hogy mennyi időt töltünk a szabadban, az évszak, a földrajzi szélesség, ahol élünk, és a bőrünkben lévő melanin mennyisége is – befolyásolja, hogy mennyi D-vitamin termelődik a napozás során.

Egy 2017-es spanyolországi tanulmány azt vizsgálta, hogy egy északi, középső szélességi fokon fekvő régióban délben mennyi napozás szükséges a megfelelő D-vitamin-termeléshez, és megállapította, hogy tavasszal és nyáron 10-20 perc elegendő, télen azonban két órára van szükség.

„A termelt D-vitamin mennyisége közvetlen összefüggésben van azzal, hogy milyen közel van a nap” – mondta Dr. Bess Dawson-Hughes, a Tufts Egyetem vezető tudósa.

„Azok, akik késő délután szeretnek a vízparton sétálni, nem fognak sokat termelni, mert a nap szöge széles ebben a napszakban.”

Mivel a D-vitamin a szervezet zsírszöveteiben raktározódik, tartalékban maradhat, amíg a szervezetnek nem lesz belőle többre szüksége. Azoknak az embereknek, akik a szabadban kertészkednek, több D-vitaminjuk lehet elraktározva, mint az irodai dolgozóknak, akiknek növelniük kell a D-vitamin-bevitelüket, mondta Dawson-Hughes.

Lim hozzáteszi, hogy a naptej mellett a kalap viselését és az árnyékban való sétálást szokta javasolni. Bár a D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, de a megfelelő napvédelemmel csökkenthető a bőrrák, a ráncok kialakulásának és a bőr elszíneződésének kockázata.

Forrás: verywellhealth.com