0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 22.

5 tipp a tavaszi gyepkondicionáláshoz

A tél akkor is megviseli a gyepet, ha nem volt nagy fagy és hótakaró, ezért tavasszal érdemes javítani a kondícióján, már csak azért is, mert hamarosan itt a nyár, amikor a szárazság teszi próbára a füvek életét…

1 Az öntözésnek hátránya is lehet

Igazán szép gyepet csak öntözéssel lehet fenntartani, ám a vízpótlás sem old meg mindent, sőt.

A rendszeres öntözéssel a vízoldékony tápanyagok a talaj mélyebb rétegeibe mosódhatnak le a fű gyökérzónája alá, ezért egy öntözött gyepen hamarabb alakulhat ki tápanyaghiány, mint a nem öntözötteken.

Ezért, ha rendszeresen öntözzük a gyepet akkor még jobban figyeljünk oda a tápanyag utánpótlásra, ami nyáron nitrogénben gazdag legyen, de nyár végén már csökkentsük a tápanyagok mennyiségét, hogy ne növekedésben érje majd a tél a gyepalkotókat.

2 Gyűjtsük össze vagy ne a lekaszált füvet?

A lekaszált füvet, ha összegyűjtjük, azzal tápanyagot vonunk el a területről, ebben az esetben is különösen fontos a gyep tápanyag utánpótlása.

Amennyiben a fűkaszálékot a területen hagyjuk szétterítve úgy az idővel komposztálódik, lebomlik, és tápanyagot szolgáltat. Ám ezt csak úgy kivitelezhető, ha rendszeresen és igen gyakran nyírjuk a füvet (hetente egy-két alkalommal), mert akkor apró darabokat vágunk le egyszerre, ami könnyen behull a fűszálak közé. Ha ritkán vágunk, akkor alkalmanként nagyobb a fűkaszálékok mérete és mennyisége, ami a füvön marad, ezt az eső, vagy az öntözés lenyomja, és kipusztul alatta a gyep.

3. Gyepszellőztetés, felülvetés

A tavaszi kondicionálásra már csak azért is szükség van mert télen a fű nem tudott nőni, regenerálódni. Ezért ilyenkorra már jóval „kopottabb” képet fest, főleg, ha kutyák is vannak a kertben. A sárguló fűszálak, és a közé növő moha azt jelzi, hogy a talaj túl nedves és tömörödött, a víz nem, vagy lassabban tud a talaj mélyebb rétegeibe szivárogni. Ez a gyökérzónában levegőtlen körülményeket okoz, ami hosszútávon kedvezőtlen a fűfélék gyökereinek. Ilyen tünetek esetén béreljünk egy gyepszellőztető gépet, amivel a kezelés után fellazított talajra fűmagot is szórhatunk. Ezzel e felülvetéssel újra sűrűbb lesz a gyepünk.

A gyepszellőztetős kezelés után gereblyével szedjük össze a kiforgatott gyökereket, a talajfelszínről felszedett fűkaszálék maradékokat, mohát. Használhatjuk erre a célra a fűnyíró gépet is, felrakott fűgyűjtővel.

4. Gyomosodik? Tegyünk ellene!

Ha a fű között gyomok jelennek meg annak az oka, hogy nem elég sűrű a gyepünk. A fűben fellépő gyomok ellen többféle megoldás létezik. Egyik, hogy mivel a fű egyszikű, kétszikűekre ható gyomirtószerrel próbálkozunk, ám ennek van kockázata. Ha a kezelést nem jókorra időzítjük, akkor a vegyszeres kezelést a fű is megsínyli. Másik megoldás a már említett felülvetés, így a gyepünk besűrűsödik, és nem tudnak kikelni közte a gyomok. Ugyanezt a cél szolgálja a rendszeres, és amennyire lehet alacsony (de a fű csomósodási pontja feletti) nyírás. A gyakori nyírástól a gyepalkotók dúsabbak lesznek több levelük fejlődik, tehát a gyep megint csak sűrűsödik. A rendszeres nyírást a gyomok nagy része nem viseli jól, ettől is tisztulhat a fű.

5. Vágásmagasság beállítások

A füvet tavasszal, az első vágásig hagyjuk akár 10 cm-re is megnőni, azt kövesse a fajtától függő 2-5 cm-re történő vágás, aztán a beállhat 3 cm-re, végül az ősszel ismét 5 cm-re való vágás. Ezek az értékek annyiban rugalmasan kezelendők, hogy például nyáron szárazabb időszakban hagyjuk magasabbra, csapadékos időszakban vághatjuk alacsonyabbra.

Fontos, hogy nedves füvet ne vágjunk, a fűnyíró kése pedig legyen éles és megfelelő fordulatszámú.

E három dolog egyike, ha nem megfelelő akkor a fűszálak teteje szakított lesz, ami miatt egy szélesebb barna beszáradó sáv jelenik meg rajtuk, ez pedig nagy tömegben jelentősen rontja a gyep látványát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu