0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A méhek szeretetéből megélni még senki nem tudott

2013-at írtunk, amikor először találkoztam a Bács-Kiskun vármegyei Páhin élő Farkas Zoltán méhésszel – közösen végeztük el a méhész tanfolyamot. Emlékezetes, hogy a tanfolyam óráinak több alkalommal ők adtak otthont, vendégszeretetükkel és sok finomsággal várták a méhészeket. Azóta Zoltán főállású méhésszé vált.

Méhész összejöveteleket a mai napig szervez otthonukba, ahol vendégül látott engem is egy baráti beszélgetésre. Ismerkedjünk meg vele!

• Kérlek, meséld el, hogyan kerültél kapcsolatba a méhekkel!

2009-ben figyeltem fel először a méhekre rokonomnál, FARKAS MATYI bácsinál.

Ő itt helyben, a faluban méhészkedett, és biztatott, hogy fogjak bele én is. Tetszett az ötlet, de mindenképpen csak az ő segítségével akartam belekezdeni. Tőle vettem az első öt méhcsaládot is.

Matyi bácsival nagyon jó a kapcsolatom, és a mai napig mentorál engem, mindent megbeszélünk, nagyon sokat köszönhetek neki és BALOGH RÓBERT barátomnak is (1. kép). Matyi bácsi Tolnai konténerrel méhészkedik, és ennek alapján én is ezt a rendszert választottam: melegépítményes, 19 keretes NB kaptárakkal felszerelve.

• Hogyan alakultak az első éveid?

Már az elején OMME-tag lettem, a gyűléseken mindig ott voltam, sokat jártam kirándulni a méhészekkel, így sok barátság szövődött, és sokat tanultam a méhésztársaktól, könyvekből, újságokból. Ekkor még főállásban dolgoztam a Vízműnél. 2010-ben barátok segítségével elkészült az első kis konténer, majd ugyanilyen típusú, de különböző nagyságú konténereket készítettünk. A konténerekbe saját magam szaporítottam a családokat, és fejlesztettem tovább az évek alatt. 2013-ban elvégeztem a méhész tanfolyamot.

• Mikor érezted úgy, hogy eljött a váltás ideje?

2015-ben az állomány növekedésekor (száz család) a méhek mellett döntöttem, és főállású méhésszé váltam, amit nagyon megszerettem.

Az állományt tovább fejlesztettem 160 családig. A méhek mellett van négy hektár szőlőm is, a kettőt folyamatosan próbálom összeegyeztetni.

Ezt persze nem lehet egyedül csinálni, a család sokat segít, feleségem és gyermekeim is. Evelin lányomat kifejezetten érdekli a méhészet, és ő tud igazán segíteni (2. kép). Ő is elvégezte a méhész tanfolyamot, és van néhány családja is, fekvőkaptárakban. A pörgetések alkalmával a családot és néhány barátot összehívok, hiszen a konténerek miatt csak a helyszínen, pörgetőházban tudunk dolgozni, ahová kell a segítség.

• Sok falusi méhész élt a kisüzem-fejlesztési pályázattal…

Igen, tavaly én is nyertem kisüzem-fejlesztési pályázatot, amelynek keretében teherautót és egy hűtőkonténert vásároltam. A teherautónak köszönhetően a vándorlás megoldottá vált.

• Kérlek, meséld el, hogyan alakul egy éved a méhészetben!

Az időjárástól függően február végén, március elején lepényt adok a családoknak, és leszűkítem őket, komoly hungarocell oldal- és felső takarást kapnak. Zacskós etetést alkalmazok, és alkalmanként mézet is karcolok serkentésként. Repcére el szoktam járni, de idén nem mentem el, mert korábban többször volt kisebb mérgezésem, ami mindig nagyon kihatott az adott évre. Sajnálom, hogy ki kellett hagynom, de utólag jó döntésnek bizonyult.

Repcére a Dunántúlra jártam, akácon pedig helyben, Páhin vagyok, és két évben voltam Nógrád megyében is. A szezont napraforgóval zárom. Méhészkedésem évei alatt azt tapasztaltam, hogy egyre nehezebb a családokat jó szinten tartani.

Tavasszal nem azokat a családokat kapom, amelyekkel ősszel beteleltem. Idén is így volt: gyönyörű családokkal teleltem be, és tavasszal jött a csalódás. Egy barátom, KOVÁCS SZABOLCS ajánlására azonban kipróbáltam egy egyedi kaptárfűtési technológiát, ami megmentette az évemet. Nagyon örülök továbbá, hogy a sors összehozott ILLÉS SÁNDOR barátommal, mert tőle hallottam egy nagyon jó módszert (higiénikus méhcsalád – rajállapotba helyezés, lásd: Méhészet 2021. januári szám – a Szerk.), amit tavaly kipróbáltam pár családon akác alatt, és nagyon jó tapasztalataim lettek. Idén már az egész állományon megcsináltam, viszont most napraforgó alatt.

• Atka ellen hogyan védekezel?

Az évek folyamán többféle szerrel és sok kezeléssel védekeztem az atka ellen, és ebbe nagyon beleuntam. Éppen ezért nagyon nagyra tartom Illés Sanyi módszerét, hiszen ezáltal gyakorlatilag le tudom nullázni az atkaszámot az év egy pontján. Ez a méhcsalád elkövetkező egy-másfél évére nagyon jó hatással van, alig kell őket kezelni, csak minimális beavatkozást igényel, és nagyon jó terméseredményt hoz.

• Kérlek, mesélj az apiterápiás házatokról!

Néhány évvel ezelőtt alvásgondokkal küzdöttem, és hallottam az apiterápiás (kaptárlevegős) ház jótékony hatásairól. Hogy magam is meggyőződjem erről, először a konténerem folyosóján aludtam, és amikor megbizonyosodtam az előnyös hatásokról, eldöntöttem, hogy én is építek egy apiterápiás házat (3. kép). Ennek már három éve. Alkalmanként vannak vendégeink is, akik szintén nagyon jó tapasztalatokról számolnak be.

• Tavaly az OMME Kiskunsági Méhész Egyesület titkára lettél.

VIDA PÉTER elnök felkérésére vállaltam el a feladatot. Nem egymagam csinálom, hanem feleségem, Kati és lányom, Evi is segít. Feladatunk a tagdíjbefizetés ügyintézése, részvétel a küldöttgyűléseken, valamint segítünk még a nemzeti programos pályázatok beadásában is. Elődöm, LÁNG LAJOS hosszú éveken át tartó munkáját szeretném folytatni.

• Mit gondolsz a méhészjövőről?

Aggasztó, hogy rengeteg a rossz minőségű és drága méz az áruházakban, és a kereskedőktől sem kapunk tisztességes árat a mézért.

A méhész úgy érzi, hogy kilátástalan a helyzete, mert hiába van kiemelkedő év, ha jóval ár alatt veszik meg a mézünket, ha egyáltalán megveszik. A méhek szeretete viszi előre a méhészt, de a működésünket és megélhetésünket ez nem tartja fenn.

A méhek szeretetéből megélni még senki sem tudott. Mindennek az ára emelkedik, a költségeink nőnek, de a mi termékünké alig. Nagyon jó lenne, ha minden méhész tudna saját piacot találni a mézére. Két éve részt vettem a brüsszeli méhésztüntetésen, nagyon fontosnak tartom, hogy a méznek legyen és maradjon meg a becsülete. A méhészet életforma, nem egy átlagos szakma, a méhekkel van, hogy együtt kell élni, és szükség van a családi támogatásra is. Reménykedünk, hogy a jövőben is szükség lesz ránk, méhészekre, erre az igazán szép szakmára és a méhek által előállított csodálatos termékekre!

Forrás: Méhészet