0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 10.

Egy szuperélelmiszer, ami megvédheti a bélrendszert és kivédheti a betegségeket

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli olyan molekulákat tartalmaz, amelyek védik és elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint gátolják a betegségek kialakulását, ami tovább erősíti a bizonyítékot, hogy ez a zöldség valóban egy szuperélelmiszer.

A Penn State University tudósai egereken végeztek vizsgálatokat, és megállapították, hogy a brokkoliban lévő molekulák egy olyan receptorhoz kötődnek, amely segít megvédeni a vékonybél nyálkahártyáját. Továbbá megállapították, hogy amikor ez a kötődés megtörténik, akkor számos olyan tevékenységet indít el, amely befolyásolja a bélsejtek működését.

Vannak bizonyos sejtek, amelyek a bélbolyhokat bélelik, és amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében.

Ezek közé a sejtek közé tartoznak azok, amelyek a bélfal mentén egy „védő nyálkaréteget” képeznek, valamint azok is, amelyek emésztőenzimeket tartalmazó lizoszómákat termelnek. A kutatók kapcsolatot találtak a brokkoli fogyasztás és az ilyen típusú sejtek között.

A Pittsburghi Gyermekkórház szerint a jól működő vékonybél létfontosságú, mivel az emésztési folyamat során ez végzi a munka nagy részét. Más kutatások szerint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli fogyasztása segíthet csökkenteni a rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség arányát.

„Mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli jót tesz nekünk, de miért? Mi történik a szervezetben, amikor brokkolit eszünk?” írta közleményében Gary Perdew, a Penn State Állami Egyetem H. Thomas és Dorothy Willits Hallowell Mezőgazdasági Tudományok Tanszékének vezetője. Majd így folytatta:

„Kutatásaink segítenek feltárni azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a brokkoli és más élelmiszerek jótékonyan hatnak az egerek és valószínűleg az emberek egészségére is.

Ez erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a keresztesvirágú zöldségeknek, mint a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó, a normál egészséges étrend részét kell képezniük.”

A vizsgálat elvégzése során a kutatók egerek egy csoportját olyan étrenddel etették, amely 15% brokkolit tartalmazott, ami az emberek esetében körülbelül napi 250 gramm zöldségnek felel meg.

Ugyanakkor egy kontrollcsoport egeret is etettek egy „tipikus laboratóriumi étrenddel”, amely nem tartalmazott brokkolit. A vizsgálat végén a tudósok különböző szempontok alapján elemezték az állatok szöveteit. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy azoknál az egereknél, amelyek nem kaptak brokkolit, nem volt AHR-aktivitás, ami megváltozott bélgátfunkciót eredményezett.

Konkrétan, azoknál az egereknél, amelyek nem kaptak brokkolit, kisebb volt a védő nyálkaréteg a vékonybélben, valamint rövidebb volt a táplálék átfutási ideje, és csökkent a Paneth-sejtek és a lizoszómák termelődése.

„A brokkolit nem kapó egerek bélrendszerének egészsége számos olyan módon károsodott, amelyekről ismert, hogy összefüggésbe hozhatók betegségekkel” – mondta Perdew.

Forrás: nypost.com