0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 27.

A világ legjobb pörköltjét a magyarok főzik

Egy nemzetközi gasztronómiai honlap sorrendbe állította a világ pörköltjeit, ahol magyar „aranyérem” született.

A Taste Atlas rangsorolta a pörkölteket, és a bemutatta a négy legjobbat ebben a műfajban. Ez a világ első olyan weboldala, amelynek célja, hogy egy helyre gyűjtse össze, és bemutassa a Föld minden régiójának speciális ételeit, a különleges és a helyi hozzávalóktól a sok száz éve azonos recept alapján készített fogásokig.

Az íz térképen a rengeteg étel közül egy válogatás külön foglalkozik a pörköltekkel. Ebben a rangsorban a szerzők a 4. helyre emelték Vesztfália ünnepi ételét, a pfefferpotthast, ami az ő tradicionális marhapörköltjük. A marhabordát hagymával párolják, borsosan, citromosan, sűrű pecsenyelében. Pumpernickelt, azaz teljes kiőrlésű búzából sütött hagyományos vesztfáliai fekete kenyeret esznek hozzá. Sőt gyakran a szaftot is ezzel sűrítik be. A melegítő és ízgazdag étel tökéletes egy hűvös őszi vagy téli ebédre vagy vacsorára, amit általában savanyú uborka, sós burgonya, cékla és egy korsó német sör kíséretében fogyasztanak, jegyzik meg Taste Atlas szerzői.

A dobogó 3. helyére a Horvátországban népszerű és hagyományos dalmatinska pašticada került.

A Pasticada ünnepi étel, télen vagy nyáron kiemelt helyen szerepel a helyiek karácsonyi vagy éppen esküvői menüjében. Kissé hosszadalmas elkészíteni, ezért nem egy sűrű hétköznap estén állnak neki. Horvátországban mindenkinek saját különleges receptje van az elkészítésére, népszerű vitatéma a tökéletes receptje. Az étel zöldségekkel és szalonnával tűzdelt marhahúsból készül, amelyet előző nap ecetes pácba tesznek. Hosszasan és alacsony hőforráson párolják némi vörösborban és valamilyen gyümölcs, gyakran aszalt szilva vagy éppen füge társaságában, míg a hús szinte szét nem esik. Majd a valóban omlós hús visszamaradt szaftját turmixolják és a húst visszahelyezve tésztával vagy gnocchival tálalják.

Ezüstérmes lett a bécsi saftgulasch,

amely a magyar pörköltből nőtte ki magát. A szintén marhahúsbók készült ételhez extra mennyiségű hagyma szükséges, van olyan szakács, aki a hús súlyával megegyező mennyiségű hagymával készíti. Ettől sűrű, ízletes mártás, azaz szaft keletkezik, és zsemlegombóccal tálalják. Egykor a bécsi fiákeresek mindennapi eledele volt.

A világ legjobb pörköltje a válogatás szerint a mi csirkepaprikásunk lett,

amit nem szükségen részletesen bemutatni nekünk, hiszen a magyar konyha egyik kedvence.  A szerzők kiemelik, hogy a tejfölös lisztes habarás mennyire krémessé, simává és különleges ízűvé emeli a csirkéből készült pörköltet, és hogy mindenképpen frissen készült nokedlivel az igazi.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu