0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

A kutya, mint a gyümölcsösök megmentője

Évi 40 milliárd dollárnyi kárt okoz az amerikai mező- és erdőgazdálkodásnak egy inváziós kabóca faj, melyet Kínából hurcoltak be. A kis rovarnak több, mint 70 tápnövénye van, és rendkívül gyorsan terjeszkedik, így nem könnyű kordában tartani.

A Lycorma delicatula  egy kabócaféle, és rokonaihoz hasonlóan elszívja a növényektől a tápanyagot.

Potyautasként emberi segítséggel szinte bárhová eljutnak, például a faszállító teherautók platóján.

Az USA-ban New Yorktól Észak Kalifornián át egészen Illinois nyugati részéig terjedt már, és a fertőzött államok mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a kártételét, valamint lassítsák a terjedését. A Virginia Tech Mezőgazdasági és Élettudományi Főiskolája pedig egy új megközelítéssel kísérletezik: kutyákat képeznek ki, hogy segítségükkel kutassák fel az inváziós kabócákat – írja a Phys.org.

Erica Feuerbacher, az Állattudományi Iskola Alkalmazott állatjóléti és viselkedési tanszékének docense és Mizuho Nita, a Virginia Cooperative Extension szakembere és a Növény- és Környezettudományi Iskola docense a Texas Tech Egyetem kutatóival együttműködve vették fel a harcot a kabóca és a veszélyes gombabetegség, a lisztharmat ellen civilek és kutyák segítségével.

Mielőtt a gyümölcsösökbe és szőlőültetvényekbe küldenék őket, a kutyákat először megtanítják a kabóca szagának felismerésére. A trükk az, hogy valami jó élménnyel, például jutalomfalattal párosítják ezt a szagot, így ha az eb megérzi azt, jelezni fogja. Sally Dickinson, az Állattudományi Iskola doktorjelöltje, Feuerbacher tanítványa, az egyik keresőkutya, a nyolc éves Flint kiképzője. Flintet korábban hullakereső kutyának képezték ki, hogy katasztrófák helyszínein kutasson az áldozatok után, és csak nemrég vált a Lycorma delicatula szakértőjévé.

A kabócák tojásai aprók, és általában a növények alsó felén vannak, így nehéz őket észlelni. A kutyák azonban úgy tűnik, jól vizsgáztak a terepen is, például a szőlőültetvényeket végigpásztázva képesek jelezni a kártevő jelenlétét, még mielőtt túlságosan elszaporodna.

A korai felismerés pedig nagyon fontos a védekezés szempontjából. Nem elég ugyanis, hogy a kabóca szívogatásával károsítja a növényt, de az ürülékével is problémát okoz: penészgombák jelenhetnek meg, például a lisztharmat.

Bár lehetőség lenne rovarirtószerekkel kezelni az ültetvényeket, azonban ezzel a hasznos rovarokat is kiirtanák, ráadásul igen költséges megoldás. A kutyák segítségével azonban célzottabb kezelés végezhető, amivel lassítani is lehet az inváziós rovar terjedése.

Dickinson bízik benne, hogy sikerül létrehozni egy olyan kutyavezetőkből álló hálózatot, mellyel képesek lesznek folyamatosan monitorozni a területeket, és ezzel megóvni a szőlőültetvényeket, gyümölcsösöket és a virágoskerteket is.
Forrás: phys.org