0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Meddig marad drága a zöldség?

A koratavaszi szokatlanul hűvös ídőjárás Európa szerte gondot okozott a zöldségtermesztésben. A szűkös kínálat és a húsvéti ünnepek alatt jellemző nagy fogyasztói kereslet még tovább emelte a zöldségek egyébként is magas árát. A német agrárpiacot elemző vállalat azt elemezte, várható-e változás az árak vonatkozásában.

A kedvezőtlen  időjárás miatt kialakuló szűkös importkínálat, valamint a korai zöldségek szezon eleji korlátozott mennyisége Németországban is  felfelé hajtotta az árakat a húsvéti ünnepek alatt, ráadásul a fogyasztói kereslet is igen erős volt. Az ünnep elmúltával, április közepén azonban úgy tűnik változásra számítanak a kereskedők. 

A német agrárpiacot elemző vállalat, az AMI (Agrarmarkt Informations GmbH egy online szeminárium keretén belül annak járt utána, hogy továbbra is fenntarthatóak még a stabilan magas árak. 

Februárban és márciusban Németországban is rekordokat döntött a zöldségek árak. Ehhez nem csak a dél-európai hideg időjárás járult hozzá, ami rendkívüli áremelkedéshez vezetett különösen a salátafélék valamint a paradicsom és paprika esetében, hanem a 2022-es nyári hőhullám következményei is: nem volt elegendő raktárkészlet hagymából, sárgarépából és káposztafélékből sem. A szokatlanul magas infláció miatt egyébként a német fogyasztók is visszafogták vásárlásaikat ebben az időszakban. 

A márciusi hűvös, csapadékos és fényszegény időjárás lelassította a korai szabadföldi zöldségek fejlődését, így húsvétkor a spárga, rebarbara, újhagyma és retek iránti erős keresletet is csak nehezen  tudták kielégíteni, az üvegházban termelt hajtatott zöldségfélékből pedig szintén csak korlátozott mennyiség állt rendelkézre, mert a magas energiaköltségek miatt sok termelő később, vagy egyáltalán nem telepített új zöldségkultúrát. Ezek a tényezők összességében extrém magas árakhoz vezettek.

De vajon mi várható a piacokon húsvét után?

Elemzők szerint változni fog a helyzet, mivel az importellátásban enyhült a helyzet, már nincs hiány sem uborkából, sem paradicsomból. Németországban is javul az időjárás, nő a napi hőmérséklet ezzel együtt javulnak a szabadföldi növények termesztési feltételei is. A kínálat egyre szélesebb a salátafélékből és levélzöldségekből, a vásárlók pedig a húsvéti „roham” után, ismét az átlagos mennyiségben keresik a zöldségeket. Így az AMI szerint, a megnövekedett termelési és feldolgozási költségek az árak csökkenésével ismét nagy részben a termelők vállát fogja nyomni. 

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/fruchthandel.de