0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Miért van szükségünk E-vitaminra?

Sokan nem jutnak elegendő E-vitaminhoz, ugyanis az alacsony zsírtartalmú étrend hozzájárult ahhoz, hogy az emberek hiányt szenvednek bizonyos egészséges zsírokból. Ezekre pedig nemcsak az erős immunrendszerhez, az egészséges agyműködéshez, a hormonháztartás egyensúlyához, hanem az antioxidánsok miatt is szükség van.

A kutatások szerint az E-vitamin az egyik ilyen fontos tápanyag, melyhez amerikaiak 88,5%-a nem jut hozzá természetes módon. Ez különösen aggasztó, ha figyelembe vesszük azt is, hogy az orvosi közösségben némi vita tárgyát képezi az E-vitamin pótlásának biztonságossága.

Bár az egészséges táplálkozású embereknél ritkán fordul elő E-vitaminhiány, de az egészséges zsírokat kerülő személyeknél, az emésztési zavarokban szenvedőknél és azoknál, akik nem képesek megfelelően feldolgozni a zsírokat, például a hasnyálmirigy-gyulladásban, cöliákiában vagy cisztás fibrózisban szenvedőknél gyakoribb ez a vitaminhiány.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó tápanyag, amely többféle formában létezik, és számos egészségügyi előnnyel jár, többek között javítja az immunrendszert, a bőr és a szem egészségét.

Emellett erős antioxidáns, és megvédheti a sejteket a szabad gyökök hatásaitól, amelyek szerepet játszhatnak a szívbetegségek és a rák kialakulásában – mondja Lisa Young, a New York-i Egyetem táplálkozástudományi adjunktusa.

Az E-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet immunrendszerében is, az erek megfelelő működésének fenntartásában – mondja Kate Zeratsky, dietetikus.

Josh Redd, a RedRiver Health and Wellness alapítója szerint az E-vitamin szerepet játszik az autoimmun betegségekben szenvedő betegek segítésében az autoimmun expresszió csillapításával és a gyulladás szabályozásával.

És bár még sok minden ismeretlen az E-vitaminnal kapcsolatos egyéb egészségügyi előnyökkel kapcsolatban, egyes kutatások szerint ez a tápanyag segíthet az agy egészségének megőrzésében a kognitív hanyatlás és a demencia ellen, és csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit.

„Úgy tűnik, hogy egyes nőknél a menstruációval járó fájdalmat is csökkentheti” – teszi hozzá Zeratsky.

Milyen tünetei vannak az E-vitamin hiányának?

  • látásromlás
  • ataxia (a testkontroll elvesztése)
  • csökkent immunfunkció
  • idegfájdalom vagy idegkárosodás.

Minden nap kell E-vitamint szedni?

Bár az egészséges táplálkozással minden szükséges E-vitamint természetes úton be lehet juttatni a szervezetbe, egyesek úgy döntenek, hogy tablettával vagy multivitaminnal egészítik ki a tápanyagbevitelt. A National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (Nemzeti Egészségügyi Intézetek, Étrend-kiegészítők Hivatala) azt ajánlja, hogy a 14 éves és idősebb személyek, beleértve a terhes nőket is, csak napi 15 milligrammot fogyasszanak ebből a tápanyagból, míg a szoptatós anyáknak 19 milligrammot kellene kapniuk.

A legtöbb tápanyagtól eltérően az E-vitamin pótlását meg kell beszélni az orvosunkkal, mivel egyes tanulmányok szerint bizonyos egészségügyi állapotok esetén negatív eredményeket hozhatnak – figyelmeztet Zeratsky.

Sarah Booth, a Tufts Egyetem Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging központjának igazgatója szerint jelentős ellentmondás van az E-vitamin-kiegészítők használatával kapcsolatban, mivel egyes tanulmányok szerint az E-vitamin-kiegészítők nagyon magas aránya prosztatarákkal vagy a korai halálozás fokozott kockázatával függ össze. „Az adatok azonban nagyon ellentmondásosak” – magyarázza Booth. „Általánosságban elmondható, hogy kevés bizonyíték van a megnövekedett halálozási kockázatra, ha egészséges egyének E-vitamin-kiegészítőket szednek.”

Ha a táplálék kiegészítők szedése mellett döntünk, ellenőrizzük a címkén a tápanyag formáját. „Keressünk olyan E-vitamin-kiegészítőt, amely d-alfa-tokoferolt tartalmaz, és amely nem szintetizált, hanem növényekből származik” – javasolja Redd.

Booth az E-vitamin alfa-tokoferolos formáját ajánlja, mivel ebből a típusból egy jól összeállított étrenddel könnyedén bőséges mennyiséghez lehet hozzájutni.

Ennek a tápanyagnak a leggazdagabb természetes forrása a búzacsíraolaj, ezt követik a napraforgómagok, a növényi olajok, a mogyoróvaj, a mandula, a földimogyoró, valamint a gyümölcsök és zöldségek, például a spárga, a spenót, a brokkoli, a kivi, a mangó és a paradicsom. Booth hozzáteszi, hogy minden ilyen forrásból származó E-vitamin biztonságosnak tekinthető.

Forrás: eu.usatoday.com