Ha fokozatosan változtatunk a szokásainkon könnyebben elérhetjük a tartós fogyást, anélkül, hogy rosszul éreznénk magunkat.
Amy S. Margulies, dietetikus szerint az embereknek több gyümölcsöt és zöldséget kellene enniük, ha tartósan fogyni szeretnének. Margulies hangsúlyozza, hogy ezeknek minden étkezés 50%-át kellene kitenniük. Ennek oka, hogy a gyümölcsök és zöldségek magas rost- és víztartalommal rendelkeznek, miközben alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk.
Együnk több gyümölcsöt és zöldséget, hogy segítsen a fogyásban
Ha több gyümölcsöt és zöldséget (a teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, diófélék és babfélék egészséges egyensúlyával együtt) adunk az étrendhez, az egy biztonságos és egészséges módja a fogyás elősegítésének. Nemcsak zsírégető hatásúak, de a gyümölcsök és a zöldségek alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat is tartalmaznak, amelyek fontosak az általános egészség szempontjából is.
„Azt javaslom, hogy mindig legyen beiktatva némi gyümölcs és/vagy zöldség az étkezésekbe” – folytatja Margulies. „A zöldségeknek az étkezés felét kell kitenniük, így kevesebb hely marad a szénhidrátok túlsúlyozására, és elég hely marad az egészséges fehérjéknek, például a sovány húsoknak és más fehérjeforrásoknak.”
Ahelyett, hogy azon aggódnánk, hogy miből kellene kevesebbet enni a nyár előtt, Margulies azt javasolja, hogy koncentráljunk arra, hogy miből kell többet enni. „A zöldségek segítenek abban, hogy jóllakottnak és elégedettnek érezzük magunkat a táplálkozás során, így nem fogunk más ételek után sóvárogni. Ha aszerint gondolkodunk, hogy kevesebbet eszünk, az agyunk automatikusan többre fog vágyni” – jegyzi meg.
De ne feledjük, hogy az egészséges táplálkozás önmagában nem eredményez jelentős fogyást. Emellett következetesen kell edzenünk, elegendő folyadékot innunk, és megfelelő mennyiségűt aludnunk.