0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Célunk a gyerekek természetszeretetre tanítása

Fontos, hogy a gyerekek ösztönös természetszeretetét értelemből fakadó tudássá alakítsuk. Ezt a célt szolgálja a jelenleg záruló projekt keretében felújított Tettye Oktatási Központ is – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára szerdán, Pécsen.

Az államtitkár beszédében kifejtette, hogy a „Hidden landscapes” – horvát-magyar határon átnyúló együttműködésben megvalósított turisztikai, környezeti nevelési tárgyú közös fejlesztés keretében többek között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén a Mecsek Tájegységet bemutató kiállítás létesült, valamint felújították a Tettye Oktatási Központot és a Pintér-kerti vendégházat. A projekt keretösszege 1,7 millió euró, amelyből a hazánkban felhasznált összeg több mint 480 ezer euró volt – tette hozzá Rácz András.

Az államtitkár arról beszélt, hogy Magyarországon egyre nagyobb társadalmi érdeklődés mutatkozik a természetvédelemi bemutatás, a környezeti nevelés és az ökoturizmus iránt, amelyet közvélemény-kutatások is alátámasztanak.

Ezek alapján a megkérdezettek 95 %-a tölti szívesen szabadidejét a természetben, 70 %-uk pedig tudatosan keresi a nemzeti parkok programjait. Ezt a társadalmi igényt figyelembe véve alakítjuk a nemzeti parkok ökoturisztikai infrastruktúra hálózatát – emelte ki Rácz András.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az országban jelenleg mintegy 700 ököturisztikai létesítményt tartanak nyilván – amelynek felét a nemzeti park igazgatóságok üzemeltetik – éves szinten mintegy 1,6 millió regisztrált látogatóval. Ebben a munkában a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is aktívan részt vesz, hiszen a nemzeti park látogatószáma évről évre nő, tavaly pedig rekord értékkel meghaladta a 148 ezret.

Rácz András szerint a természetvédelmi tevékenységet csak a szereplők teljes spektrumára alapozva lehet hatékonyan végezni.

A jelenleg záruló projektben nemcsak a horvát és a magyar munkatársak működtek együtt, a siker érdekében szükség volt az állami szereplők, a nemzeti park, az erdészetek, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyiek együttműködésére is – fejtette ki az államtitkár.

Forrás: Agrárminisztérium