0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új tojástermelő telepet adott át a Gyermelyi Zrt.

A Gyermelyi Zrt. 1,4 milliárd forintos beruházással létrehozott tojástermelő egységet adott át csütörtökön Máriahalmon, ezzel a vállalat az ország legnagyobb tojástermelő telepét hozta létre.

Nagy István agrárminiszter a létesítmény átadása előtt, Gyermelyen tartott eseményen leszögezte: „az agrárium fejlesztése korparancs. Az egy hektárról kibocsátott termék tekintetében dobogós helyen lévő magyar gazdák jövedelmezősége 53 százaléka az európai átlagnak”.

Hozzátette, nélkülözhetetlen a mezőgazdaság modernizációja, szerencsére erre az agrárium szereplői részéről is hatalmas az igény. A fejlesztések azt célozzák, hogy az ágazat minél nagyobb hozzáadott érték előállítására legyen képes.

A miniszter elmondta, a következő időszak terveiben 2485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás és 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználása szerepel.

Mivel a vidékfejlesztési források 50 százalékos támogatási intenzitást jelentenek, így a magyar mezőgazdaságban az elkövetkező három évben 5-6 ezer milliárd forintnyi beruházási fejlesztés indul meg – tette hozzá Nagy István.

Réthy Csaba, a Gyermelyi Tojás Kft. ügyvezetője elmondta, a máriahalmi telephelyen eddig két, egyenként 100 ezer férőhelyes ól működött, a mostani bővítéssel létrejött új telep 140 000 tojótyúk befogadására alkalmas. A vállalat korábban összesen 540 ezer tojótyúkot gondozott, a fejlesztéssel számuk 680 ezerre emelkedett.

A tervek szerint az éves tojástermelés 140 millióról 170 millió darabra emelkedik, melynek felét héjas tojásként értékesítik, a többit pedig friss tojásként a cég saját tésztagyárában használják fel, naponta akár 700 ezer darabot.

A beruházás összértéke 1,4 milliárd forint volt, melyből 700 millió forint magyar állami pályázati forrásból származott – írta a vállalat a tojástermelő telep bővítéséről beszámoló sajtóközleményében.

A Gyermelyi Zrt. farmjain saját takarmánnyal neveli fel a napos csibét jércévé, majd tojótyúkká, így a tojás esetében is megvalósul a kezdetektől kontrollált, biztonságos termékpálya.

A takarmánygyárban megtermelt magas minőségű tápok fele a saját farmokra kerül, a fennmaradó mennyiséget pedig külső partnereknek értékesítik.

A liszt termelését megalapozó növénytermesztési ágazat 8200 hektáron gazdálkodik 250 termelőt fog össze.

A vállalatcsoport az MTA Martonvásári Kutatóintézete által nemesített magas beltartalmi értékű vetőmagot szaporítja, majd eljuttatja a termelési közösségben résztvevő gazdákhoz.

A csoport tésztagyára Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb és legmodernebb üzeme. Névleges kapacitása eléri az évi 70 ezer tonnát. Az üzemben 2022-ben közel 42 000 tonna tészta készült, melynek több mint 35 százaléka külföldön talált gazdára.

A Gyermelyi Zrt. 2020-ban közel 29 milliárd, 2021-ben 27 milliárd forint konszolidált árbevételre tett szert. A társaság adózott eredménye 2020-ban 1,6 milliárd, 2021-ben 1,3 milliárd forintot tett ki.

A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 22 milliárd forintot fordított beruházásokra, csak 2022-ben több mint 6,6 milliárd forintot szánt fejlesztésekre. A társaság csaknem 600 embert foglalkoztat közvetlenül, az általuk szervezett termelési integráció több ezer családnak jelent biztos megélhetést.

Forrás: MTI