0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Új bio címke Németországban

Arany, ezüst, bronz – a közétkeztetés és az éttermek biorészlegének új logója azt mutatja, hogy a vásárolt áruk mekkora része származik környezetbarát mezőgazdaságból. E célból új oktatási és ellenőrzési rendszert kell még létrehozni.

Az étkezdékben és éttermekben hamarosan új logóval azonosíthatják majd a bioételeket. Erről nyújtott be rendelet tervezetet Cem Özdemir Németország mezőgazdasági és élelmezési minisztere. A szabályozás célja az is, hogy a menzákon vagy éttermekben fogyasztók jobban meg tudják különböztetni mely egyes ételek, illetve az összetevők vesznek részt a biotanúsításban.

Özdemir elmondta, hogy a napi 17 millió vendéget fogadó közétkeztetési intézményekben óriási lehetőségek rejlenek abban, hogy egészséges, tápláló és fenntartható ételeket biztosítsanak kicsiknek és nagyoknak.

Az új logóval a beszállítók önként, egyszerűen és ellenőrizhetően címkézhetik a bioadagot. A tervek szerint az arany szintek 90-100 százalékban biotermékek, az ezüst 50-89 százalék, a bronz pedig 20-49 százalékos arányban szerepel – minden esetben a össz áruvásárlás pénzbeli értéke alapján mérve.

Összességében a szövetségi kormány erősen az ökológiai gazdálkodás növekedésre törekszik. A céljuk, hogy 2030-ra a szántóföldek 30 százalékán biotermesztés legyen. A legfrissebb, 2021-es adatok szerint ez a teljes mezőgazdasági terület 10,9 százaléka volt a 2020 végi 10,3 százalék után. Jelenleg Németországban az összes gazdaság csupán 14 százaléka biogazdálkodású.

Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung