0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Még mindig fertőz a monília és a tafrina – növényvédelmi előrejelzés 17. hét

Több betegség számára kedvező feltételeket teremtett az április eleji hűvösebb, csapadékos időjárás, ezek ellen kell most küzdeni. Emellett néhány újabb kártevő rajzása is megkezdődött.

A szilvafajták elvirágoztak, és bár a virágzás idején uralkodó idő nem kedvezett a poloskaszagú szilvadarazsak rajzásának, így is sok megszúrt gyümölcskezdeményt találhatunk a fákon. A károsított gyümölcsök rövid időn belül lehullnak. A poloskaszagú darazsak mellett már a szilvamoly is rajzik, igaz még alacsony számban fogják a feromoncsapdák, de a tendencia egyértelműen emelkedő.

Minden csonthéjast érintően továbbra is kedvez az időjárás a moníliás virág- és hajtásfertőzés számára. Jelenleg a legkifejezőbb tünetek a kajszifákon láthatóak,

melyek még az igen jelentős fagykár nyomait is viselik. A cseresznye és a meggy még virágzik, rendkívül fontos a folyamatos védekezés. A kezdeti moníliás tünetek ezeken a virágokon és fiatal levélkéken jól kivehetők, mert elbarnultak, hervadnak.

Az őszibarack levelein (különösen a nektarinokon és a sárgahúsú fajtákon) szintén látszanak a tafrinás levélfodrosodás pirosló tünetei. A levelek fodrosodnak, pirosas színre váltottak.

Ezek a tünetek már megmaradnak, idővel pedig elszáradnak és lehullnak az érintett levelek.

A levélfodrosodás mellett ezeken a fákon is tarolt a moníliás fertőzés, de még nem látni teljes mértékben, hogy mekkora a kár a termésben.

Viszonylag nagy létszámban rajzik a keleti gyümölcsmoly, de termés híján be kell érnie a hajtásvégek megfertőzésével. A hamarosan kikelő hernyók befészkelik magukat a hajtásvégekbe, ott táplálkoznak, a hajtás pedig elszárad. A következő nemzedékek már inkább a termést károsítják. Sok gazdanövénye van, így egyebek között a kajszi, az őszibarack, az alma, a birs is veszélyben lesz a szezon folyamán, ezért folyamatosan figyelni kell feromoncsapdákkal a kártevő rajzását, mely több nemzedékkel, egész évben eltart.

A virágzó alma- és körtefák esetében folyamatos a varasodás aszkospóráinak szóródása. Most még vontatott, de az idő felmelegedésével gyorsulni fog.

A varasodás és lisztharmatfertőzés megelőzése érdekében folyamatosan kell védekezni.

Szőlőültetvényekben megkezdte rajzását a tarka szőlőmoly, egyelőre alacsony létszámban repülnek a lepkék, de emelkedik létszámuk.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet