Bár számos szívbarát étel van, amelyet fogyaszthatunk, hogy csökkentsük a vérnyomást, akad néhány olyan élelmiszer is, amelyeknek elhagyását érdemes megfontolni.
Dr. Raed Bargout kardiológus, Krutika Nanavati dietetikus és Susan Schachter táplálkozási szakértő elmondták, hogy a felvágottakat és a konzerveket mindenkinek kerülnie kellene, akik magas vérnyomással küzdenek.
Felvágottak
A népszerű szendvics-összetevők, amely sokunk hűtőszekrényében megtalálhatók komoly terhet róhatnak az egészségre különösen, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket. Dr. Bargout szerint ez az egyik legrosszabb étel választási lehetőség, a vérnyomást és a szív egészségét illetően.
Schachter egyetért ezzel: „A feldolgozott húsok, például a szalonna, a kolbász és a felvágottak magas nátriumtartalommal, egészségtelen zsírokkal és tartósítószerekkel rendelkeznek” – figyelmeztet. „Hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, a magas koleszterinszinthez és a magas vérnyomáshoz is.”
Az egyik fő probléma ezekkel az élelmiszerekkel kapcsolatban a sótartalom, ugyanis a felvágottak túlzottan magas nátriumtartalmúak. „A túl sok só fogyasztása növelheti a vérnyomást” – figyelmeztet Schachter, rámutatva, hogy az Amerikai Egészségügyi Szövetség legfeljebb 2300 mg-ot, magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknek pedig 1500 mg alatti értéket javasol. Eközben egyetlen szelet ezekből körülbelül 350mg nátriumot tartalmaz – és ha figyelembe vesszük, hogy hány szeletet teszünk egy szendvicsre, ez könnyen az ajánlott bevitel több mint felét jelentheti.
Konzervek
A konzervek is olyan erősen feldolgozott, magas nátriumtartalmú élelmiszerek, amelyekről az egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy mellőzzük, ha magas vérnyomással küzdünk. „A konzervekhez időnként nagy mennyiségű nátriumot, cukrot vagy tartósítószereket adnak, hogy javítsák az ízüket” – mondja Nanavati. Ezek növelhetik a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.
Míg a nátrium a konzervekben egy fő probléma, Nanavati szerint van egy másik tényező is, amit szintén figyelembe kell venni: a BPA nevű vegyi anyag. „Sok konzerv tartalmaz biszfenol-A-t (BPA), egy olyan vegyi anyagot, amelyről ismert, hogy hormonális zavarokat okoz, és számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe” – magyarázza.
„Mivel a konzerválás általában nagy hővel jár, a vízben oldódó vitaminok elveszhetnek, mivel egyes vitaminok érzékenyek a hőre” – folytatja Nanavati. Ez azt jelenti, hogy amikor például konzerv zöldségeket fogyasztunk, akkor a tartósítószer miatt kockázatnak tesszük ki magunkat, miközben minimális tápértéket kapunk.
Ha mégis konzerveket szeretnénk vásárolni, keressük a minimális hozzáadott cukorral vagy nátriummal rendelkező termékeket, és ellenőrizzük az összetevők listáját. Törekedjünk a friss gyümölcsök és zöldségek változatosságára, amelyek hozzáadott szószok vagy szirupok nélkül vannak csomagolva” – teszi hozzá.
Az étrend azonban az egyik legfontosabb összetevő. Ha korlátozzuk a feldolgozott, nátriumban gazdag élelmiszerek fogyasztását, egy lépéssel közelebb kerülhetünk az egészségesebb szívhez.