0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényekhez, növényi alapanyagokból

A termesztőknek, nagykereskedőknek, kiskereskedőknek és fogyasztóknak egyaránt szerepe és felelőssége van a klímaválság kezelésében, az ugyanis csakis összefogással sikerülhet.

Szerencsére a kertészeti háttéripari termékek és kiegészítő felszerelések gyártása során is egyre fontosabbá válik a lehető legtermészetesebb anyagok használata. Ezek a termékek nemcsak megfelelnek az ökológiai és fenntarthatósági szempontoknak, hanem egyre divatosabbak is.

Az IPM Essen kiállításon az évtizedek vagy még régebb óta működő nagy cégek mellett számos olyan kisvállalkozó startup cég is bemutatkozik, amelyek innovatív ötleteikkel, újító szemléletükkel, esetleg egy új technológiával gazdagítják a környezetbarát kertészeti termékek kínálatát. Néhányan akár úttörő szerepet is vállalnak az ágazat fenntarthatósági törekvéseiben. Összeállításunkban most ilyen céltudatos és elhivatott vállalkozásokat mutatunk be.

Csodákra képes

A német Wundergarten GmbH klímatudatos csapatának mottója szerint a klímavédelem nem lehet kiváltság, ezért nagyon egyszerű módját kínálják annak, hogy mindenki kivegye a részét a környezettudatos kertészkedésből.

A vállalkozás rendkívül hatékony, kiváló minőségű, saját fejlesztésű termékeket kínál megfizethető áron, amelyeket bárki, akár a nappaliban ülve is kényelmesen megrendelhet a webáruházból.

A fiatalok célkitűzése a szén-dioxid-szennyezés fenntartható csökkentése, mégpedig bioszénnel. A bioszén elősegíti a humusz képződését a talajban, ez pedig döntő tényező lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben. A vállalkozás szerint ha sikerül tartósan 9%-kal növelni a talaj humusztartalmát, akkor akár 108 millió tonna szén-dioxid is megtakarítható. Ez Németország teljes szén-dioxid-kibocsátásának körülbelül 11%-a. A bioszén tehát egyértelműen védi a klímát.

A fa elszenesedése (pirolízise) során a növényekben tárolt szén-dioxid szénné alakul, és a bomláskor már nem kerülhet ki a légkörbe. Mivel a szén kémiailag nagyon stabil, több ezer év kell ahhoz, hogy visszaalakuljon szén-dioxiddá. A cég által kínált bioszén rendkívül porózus, és saját tömegének akár ötszörösét is képes víz és/vagy tápanyagok formájában tárolni. Éppen ezért a bioszénnel gazdagított közegbe ültetett növényeket ritkábban kell öntözni és műtrágyázni.

A szén tárolókapacitása miatt a növények optimális mennyiségben, az igényeiknek megfelelően jutnak hozzá a vízhez és tápanyagokhoz, ami akár 35%-kal intenzívebb növekedést eredményezhet.

A cég a faszenet a világ egyik legmodernebb pirolízisüzemében, Németországban állítja elő klímabarát módon. Bio­szénnel készült termékek sorát fejlesztették ki, amelyek kiváló adottságaik révén bel- és kültéri növények esetében is csodákra képesek. Szerves komplex műtrágyájuk 15%-os bioszéntartalma biztosítja, hogy a tápanyagok a talajban maradjanak és ne mosódjanak ki, segítségével nő a termésátlag, a növények ellenállóbbakká válnak.

Újdonság a bioszénnel bevont vetőmag. A speciális kezelés számos előnyös tulajdonságot ad a terméknek, a bioszén ugyanis vizet és tápanyagokat tárol, így segíti a csírák fejlődését, és egyúttal növeli a talaj termékenységét.

Szintén a kiállításon debütált a cég által fejlesztett és gyártott komposztálható virágcserép. Mivel 100%-ban lebomlik, akár a növénnyel együtt a földbe ültethető, és ezeket a növényeket ritkábban kell öntözni és tápoldatozni. A cserép biológiai lebomlása körülbelül 12 hónapig tart.

Burgonyából növénytámaszték

Első ízben ismerkedhetett meg a nagyközönség a Kratiste termékcsoporttal. A holland családi vállalkozás tisztán növényi alapanyagból készülő növénytámasztékokat, egyedi jelölőcímkéket és cseréptakaró korongokat értékesít.

A cég története 2020-ra nyúlik vissza, amikor is Bart Janssen tulajdonos fenntarthatóbb anyagot keresett a műanyagból és mohából vagy kókuszkócból álló karók, támasztékok kiváltására.

Lényegesnek tartotta, hogy a támaszték „fakéreg” jellegű szerkezettel és megjelenéssel rendelkezzen, mert az abban tárolt nedvesség aktiválja a növény gyökereit, ami gyorsabb növekedéshez vezet. Több gyártóval egyeztetett, és majd másfél évnyi termékfejlesztést követően létrejött a Kratiste márkanévvel jelölt termékcsoport. A szabadalmaztatott eljárás során durva szerkezetet hoznak létre, az üreges „karókat” belülről öntözve az megtartja a nedvességet. A felhasznált alapanyag 100%-ban lebomlik, fő összetevője a Miscanthus giganteus (óriás virágosnád) speciális módon történő feldolgozásából származó rost, valamint a burgonyahéjból nyert alapanyag keveréke. A feldolgozást maguk végzik, és a Miscanthust is ők termesztik Hollandiában. Egyedi megjelenésű és tapintású, természetes hatású díszkaspókat is gyárt a vállalkozás különböző növényi eredetű alapanyagok felhasználásával.

Gyors, egyszerű, természetes

Korunk talán legnagyobb kihívásával, a szélsőséges időjárást, hosszan tartó szárazságot hozó klímaváltozással dacolva próbálja meg visszaadni az egészséges zöldfelület és kiszámítható terménybetakarítás reményét a német Secalflor vállalat.

A cég által fejlesztett és gyártott panelek különböző ásványi anyagok, keményítő és cellulózszálak keverékéből állnak, és speciálisan javított tulajdonságaiknak köszönhetően számos alkalmazási területen támogatják a növények biztos eredését és fejlődését.

A rendkívüli víztároló tulajdonságoknak köszönhetően a Secalflor panelek segítségével a növényzet tovább elviseli a hőséget és a szárazságot, gyorsabban fejlődik a lombozata és gyökérzete. A panelek jelentősen javítják a víz- és csapadékfelhasználás hatékonyságát a nedvesség hosszabb tárolásával.

Tág pórusú, mégis stabil szerkezete gyorsabbá teszi a növényeket fejlődését, növeli az ellenállóságukat, kevésbé érzékenyek a száraz időszakokra. A panelek a fenntarthatósági szempontoknak is megfelelnek, mivel tartósan a talajban maradnak, ahol fokozatosan termékeny talajjá alakulnak, és így a nyersanyagkörforgás részévé válnak. Ez egyúttal javítja talaj szerkezetét is. Természetes, növekedést elősegítő tulajdonságai miatt kevesebb műtrágyát és vizet igényelnek a növények, a gyorsabban fejlődő zöldtömeg pedig nagyobb mennyiségű szén-dioxidot köt meg a környezetből.

A terméket Brandenburgban gyártják, helyi nyersanyagok felhasználására törekednek, a lehető legrövidebb szállítási útvonalakon.

A sokévnyi fejlesztésnek köszönhetően a panelek szervesanyag- összetétele egyedileg módosítható és igazítható a felhasználás helyének éghajlati és talajspecifikus viszonyaihoz. A gyártás során nem használnak szintetikus vagy kémiai szerekkel kezelt összetevőket, ezáltal kémiai szermaradványok sem szivároghatnak a talajba.

Újrahangolták a vállalkozást

A Secalflor vállalatot 1994-ben alapították, az akkori tulajdonosok célja az volt, hogy természetes anyagokból gyártsanak erózió elleni védelemre használható paneleket. A növényi rostok felhasználásával készült alapanyag aztán a terepi bevetésen egyre-másra fedte fel egyedülálló tulajdonságait, mindenekelőtt rendkívüli víztároló képességét, és a növények fejlődésére kifejtett jótékony hatását. A lehetséges felhasználási területek bővítése érdekében a terméket folyamatosan tesztelték, és az összetételét is módosították. A gyártási folyamat optimalizálása után Dietmar Schmetsdorf fejlesztőmérnök vezetésével készültek el azok a panelek, amelyek egyedi tulajdonságaik révén számos alkalmazási területen és iparágban komoly lehetőséget tartogathatnak. Ezeket felismerve társult a fejlesztőhöz Roger Schwarz ügyvéd és Reinhard Vöhringer mérnök, és hárman „hangolták újra” a vállalkozást, bővítették a csapatot és az IPM Essen kiállításon nagy érdeklődés mellett bemutatták az új típusú Secalflor paneleket.

A vállalkozás nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy az újítások ellenére az elmúlt csaknem húsz év szellemi tőkéjét és felhalmozott tapasztalatát maradéktalanul megőrizzék, miközben felkészülnek a jövő kihívásaira. Ennek érdekében továbbra is fejlesztik a terméket, újabb alkalmazási területek után kutatva. A jövőben a Secalflor paneleket világszerte helyben szeretnék gyártani saját üzemeikben.

Egy rendszer, sokrétű felhasználás

A zöldtetők aránya világszerte növekszik, hiszen ezek a kertek új formában adnak életet korábban kihasználatlanul hagyott felületeknek, szervesen bekapcsolódnak a városok ökoszisztémájába. A zöldtető hatékonyan védi az épületeket az UV- sugárzástól, a hőmérséklet-ingadozásoktól, meghosszabbítja azok élettartamát, nyáron hűti, télen pedig hőt tárol, természetes klímaberendezésként működik, a por és a szén-dioxid megkötésével tisztítja a levegőt is.

Zöldtetők kialakításánál ugyanakkor nagyon fontos szempont lehet az alacsony tetőterhelés, valamint a csapadékvíz hatékony felhasználása.

Éppen ez az, ahol ezek a panelek úttörőnek számítanak. Nagyon kicsi a saját tömegük, ugyanakkor akár 35 kg/m² felületi terhelés is elérhető (vízzel telített állapotban) velük. A Secalflor panelek még 2°-os tetőhajlásszögnél is lehetővé teszik a további vízelvezető réteg elhagyását. Mivel az anyag porózus, folyamatos vízelvezetést biztosít a tetőfelületen.

A jól alakítható szerkezetnek köszönhetően nagyobb hajlásszögű tetőkre is telepíthető.

Mivel a tetőfelületek intenzív napsütésnek és nagy szélterhelésnek vannak kitéve a növényzet miatt, az aljzat kialakítása meghatározó jelentőségű. Ezek a panelek, különösen extenzív zöldtetők esetében, hosszú távon támogatják a növények fejlődését, minimális karbantartással. A panelek értékes biomasszát adnak és egyben helyettesítik a hagyományos műanyag vízelvezető és tároló paneleket, a műanyagok felhasználása így körülbelül 80%-kal csökken. Könnyen és gyorsan telepíthető, egy egyszerű késsel a tető méreteihez igazítható, a panelek átfedés nélkül könnyen egymáshoz illeszthetők és rögzíthetők.

Spanyolországi kísérletek

A 2020–2021-ben haszonnövényekkel végzett kísérletek során azt állapították meg, hogy a panelek használatakor kevesebb öntözéssel is nagyobb volt a biomassza- növekedés, mint a kontrollcsoportban. Spanyolországban jelenleg is kísérleteznek és gyűjtik az adatokat.

Murcia régióban több termelővel, valamint egyesületekkel együttműködve nézik az előnyeit.

A paneleket a talajban különböző mélységben helyezték el, és egyebek mellett zöldbab-, paradicsom-, saláta-, káposztaállományokban figyelik a növények növekedését. A vizsgálatokat kibővítették kajszibarack-, őszibarack- és narancsültetvényekre is, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Secalflor panelekkel ellátott fák jobban növekedtek a tesztek során. A vizsgálatokat olajfa-, gránátalma- és a fügeültetvényekben is elkezdték.

Forrás: Kertészet és Szőlészet