0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Az új logisztikai csarnok a 20 éves DélkerTÉSZ születésnapi ajándéka

Egy újabb nagy mérföldkőhöz érkezett a Délalföldi Kertészek Szövetkezete: átadták a tész több mint egyhektáros komplex logisztikai csarnokát. Ahol április 27-én még alapításának 20. évfordulóját ünnepelte a szövetkezet, néhány nappal később már a tagok által termesztett zöldséget osztályozzák, csomagolják majd.

Minden nehézségben ott rejlik a lehetőség. Ez a mottó vezérelte a DélKerTÉSZ vezetését, amikor két éve megfogalmazták fejlesztési terveiket. A Covid világjárvány kellős közepén merész gondolatnak tűnt az egyhektáros logisztikai csarnok építése, mára azonban az elképzelés valósággá vált, a tész alapításának 20. évfordulójára elkészült a szövetkezet eddigi legnagyobb beruházása.

A több mint 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai csarnok csaknem 3 milliárd forintból valósult meg, amihez 1,85 milliárd forint uniós és nemzeti támogatást nyert el a szövetkezet, hallottuk Nagypéter Sándor elnöktől az ünnepélyes átadón.

A beruházásra azért volt szükség, mert a tagi fejlesztéseknek köszönhetően megnövekedett a tész árualapja, melynek kezelésére, osztályozására, csomagolására nem volt elegendő a meglévő kapacitás. Amíg ugyanis 2020 végén 22 000 tonna frisspiaci zöldséget fogadtak a tagoktól a tész telephelyén, addig ez a mennyiség 2022 végére 26 000 tonnára nőtt, a következő két-három évben pedig várhatóan eléri a 30-31 000 tonnát.

A logisztikai folyamatokat jelentősen felgyorsítja az 1700 négyzetméteres előkészítő csarnok 16 rakodórámpája. Így a korábbi négyszeresére növekszik a rakodási kapacitás. A központ további eleme egy 1325 négyzetméteres csomagolócsarnok, két egyenként 408-417 négyzetméteres göngyölegtároló és egy 285 négyzetméteres csomagolóanyag-raktár.

Az új logisztikai központban lehetővé válik, hogy automata rendszerekkel, digitális megoldásokkal gyorsítsák az áruvákészítést, a raktározást pedig a jövőben robotizáció is segíti. A több mint 5000 négyzetméteres hűtőkapacitás akár 2500 tonna áru egy időben való tárolására is alkalmas. Ezentúl tehát nem akadályozhatja kapacitáshiány, hogy folyamatosan átvegyék a tagok által megtermelt zöldséget. A hűtőkamrák technológiája ráadásul energiahatékony és a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.

A nyugat-európai színvonalú üzemben könnyebben tudják kiszolgálni a megrendelőket, jelentősen növelni lehet a napi csomagolt termékek arányát. 2029-ig pedig további 4-5 milliárd forintos fejlesztések várhatóak.

Ezek elsősorban környezetvédelmi és klímacélokat, a versenyképesség, hatékonyság növelését és a modernizációt fogja szolgálni.

A csarnokavatóval összekötött jubileumi ünnepségen Farkas Sándor, agrárminiszter-helyettes, térségi országgyűlési képviselő példaértékűnek nevezte, amilyen ütemben növekedett és amit elért a Délalföldi Kertészek Szövetkezete.

Azt is hangsúlyozta, hogy a Szentes környéki termelők együttműködésnek a szakmai és gazdasági előnyein kívül fontos társadalmi hozadéka is van.

„Szentesi emberként öröm látni a DélKerTÉSZ termékeit a boltok polcain, amelyek mára egyet jelentenek a kiváló minőségű, magyar zöldségekkel. Miniszterhelyettesként pedig azért különösen jó érzés látni a DélKerTÉSZ eredményeit, mert az agrárkormányzat nagyon sokat dolgozott, hogy ösztönözze a gazdálkodókat az összefogásra, támogassa a szerveződésüket, tehát egy valódi sikertörténet szemtanúi lehetünk”

– fogalmazott Farkas Sándor, és arra is utalt, hogy induláskor a DélKerTÉSZ egyik tagjaként is valami hasonló sikerben bízott.

Ledó Ferenc, a DélKerTÉSZ korábbi elnöke foglalta össze az szövetkezet alapításának céljait, és elveit. Kiemelte, hogy a szövetkezeti működési formát azért választották, hogy a kis és nagy termelő tagok érdekeit egyaránt képviseljék. A külföldi jó példák alapján a közös értékesítésen túl az egységes árualap érdekében nagy hangsúlyt fektettek a tagok termesztéstechnológiájának fejlesztésére, valamint a minőségbiztosítási és nyomon követési rendszerek bevezetésére. Száznapos kamatmentes hitellel segítették a tagok inputanyag-vásárlásait, már kezdetben megszervezték a szaktanácsadást és rendszeres továbbképzéseket tartanak.

Mindig is a tész volt a tagokért, és nem fordítva! – hangsúlyozta Ledó Ferenc, aki 16 évig vezette a szövetkezetet. Ezt a tagok is érezték, ezt bizonyítja, hogy szinte 100 százalékos a tagi hűség.

Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a DélKerTÉSZ működését az Árpád Szövetkezet, valamint a hajdani Korai Zöldségtermesztési Rendszer (KZR) tagjai alapozták meg. A termelői együttműködésnek régi hagyománya van a térségben, és az 1975-ben alapított KZR-nek hasonló céljai voltak: közös beszerzés, értékesítés, versenyképes technológiák kidolgozása, kertészeti és műszaki ismeretek gyarapítása.

(Bővebb beszámolónkat a jubileumi ünnepségről és az átadóról a Kertészet és Szőlészetben olvashatják)

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu