0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Beértek az első spanyol dinnyék

Spanyolország legdélebbi termesztőkörzetében, Almeríában április utolsó napjaiban kezdték szedni a legkorábbi ültetésű dinnyéket. Mivel országszerte nagy a meleg, jól indult a kereslet, egyelőre azonban még kis mennyiségekről van csupán szó, írta a fruchthandel.de spanyolországi tudósítója.

Április 28-án jelent meg a cikk a nemzetközi zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem szakportálján, a fruchthandel.de hírei között; a német lap spanyolországi tudósítója akkor számolt be róla, hogy elstartolt a szezon, elkezdték szedni a legkorábbi ültetésű görög- és sárgadinnyéket.

Görögdinnyéből a becslések szerint több teremhet az idén, mint az előző szezonban. A 17. héten (április utolsó hetében)

az almeríai nagykereskedelmi központokban a fekete héjú fajták átlagos kilóára 1,10 euró volt (kb. 400 Ft), míg a minidinnyék kilóját 0,80 euróért (kb. 300 Ft), a csíkosakat pedig 0,90 euróért (kb. 330-340 Ft) adták.

A meglehetősen nagy változatosságban forgalmazott sárgadinnye-alakköröket mintegy 5%-kal kisebb felületre ültették az idén, mint az előző szezonban.

A 17. héten alakkörtől függetlenül elég magas volt ezeknek a dinnyéknek az ára.

A sárga héjú, nagy citromra emlékeztető „mézdinnyét” átlagosan 1 eurós kilóáron adták a nagykereskedők, míg a nálunk is népszerű gália fajtakört 0,9-1,20 euróért (kb. 350-450 Ft), a „varangybőrszerű”, sötétzöld héjú piel de sapo alakkör pedig 1,6 euró (közel 600 Ft) volt kilónként.

Almeríában a dinnyeszezon kezdetével párhuzamosan a paprikaszezon gyakorlatilag véget ért, most már Murcia tartományból (illetve Hollandiából) látják el az európai piacokat. Paradicsomból is csak korlátozott mennyiségben tud már szállítani Almería, a kilónkénti árak a 17. héten 1,10-1,50 euró között szórtak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu