0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 5.

A fémzárolt vetőmag árának háromnegyede visszajár

Megjelent a Magyar Államkincstár közleménye: az idén is igényelhetnek csekély összegű támogatást azok a fűszerpaprika-termesztők, akik a fogott mag helyett a minőség mellett teszik le a voksukat, és fémzárolt vetőmagot vásárolnak. Az április 30-ig megvásárolt vetőmag árának háromnegyede visszajár.

A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló, 2014-es miniszteri rendelet alapján igényelhetik az érintetek a vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást a minőségi fűszerpaprika termelése céljából a fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására.

A támogatás mértéke a

2022. október 20-a és 2023. április 30-a között vásárolt vagy termeltetőtől, termelői csoporttól átvett,

teljes egészében saját használatában lévő földterületen fűszerpaprika termesztése céljából felhasznált

fémzárolt vetőmag nettó árának 75%-a, de kilogrammonként legfeljebb 100 000 forint.

A támogatás összegét az igénylő és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás(ok) részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keret figyelembevételével határozza meg a Kincstár.

Egy igénylő (fűszerpaprika-termelő) egy támogatási kérelmet nyújthat be. A támogatási kérelem kizárólag elektronikus úton, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen,

a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon nyújtható be, augusztus 7. 23:59:59-ig

(elvileg augusztus 5. a határidő, de mivel az hétvégére esik, ezért módosul az idén 7-ére).

Aki saját névre kiállított számlával rendelkezik, annak csatolnia kell a számla másolatát és a vetőmag címkéjének vagy a minősítését igazoló bizonyítványnak a másolatát; aki pedig termeltetőtől, termelői csoporttól átvett fűszerpaprika-vetőmagot használt, annak a termeltető vagy termelői csoport nevére kiállított számla másolatát, a vetőmag címkéjének vagy a minősítését igazoló bizonyítványnak a másolatát, továbbá a termeltetővel vagy termelői csoporttal kötött szerződés másolatát, és az átadott fémzárolt vetőmag mennyiségét, nettó árát, illetve a származás megjelölését tartalmazó dokumentumot. A papíralapú dokumentumokat olvasható minőségben szkennelve, fotózva kell csatolni; az eredetileg elektronikus úton kézhez kapott, elektronikus aláírással hitelesített dokumentum változatlan formátumban csatolható, nem szükséges kinyomtatni, majd beszkennelni.

A részletek a 25/2023. (IV. 26.) számú Kincstár Közleményben, valamint a 37/2014. (IV. 4.) VM rendeletben olvashatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu