0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 5.

Egy apró pont döntött

Soha ilyen szoros nem volt az eredmény a húsmarhák versenyében az Alföldi Állattenyésztési Napokon, ez is mutatja, hogy a hazai tenyésztés minden fajtában erős. Azt pedig a francia fajtákat bíráló francia bírók emelték ki, hogy a magyar tenyésztők felzárkóztak a világ legjobbjaihoz.

A 2023-as hódmezővásárhelyi kiállításra 120-120 tejelő és húshasznú szarvasmarhát hoztak a kiállítók: negyvennégyen voltak a húsmarhások és 34-en a tejelőmarha-kiállítók, ami azt mutatja, hogy a tejelő állomány koncentráltabb, a húsmarha ágazatban több a kisebb méretű családi gazdaság. Ahogy a szakemberek fogalmaznak, a küllemi bírálatban vezető és utat mutató holstein-fríz mellé felzárkóztak a húsmarhák is. Már nagyon kevés olyan állat van, amit nem lehet felvezetni és az előkészítésben is nagyon komolyan készülnek a tenyésztők.

Egyes vélemények szerint, amiben még javulgatnak a húsmarhások, az a szépítkezés, az állatok nyírása, a farokbojt formára igazítása…

Öt fajtában bírálták el az állatokat, majd az egyes fajták győztesei közül kiválasztották a győztesek győztesét. Ebbe a döntőbe a limousin fajta győztese egy hároméves tenyészbika volt, az Imár Bt. tenyészetéből. A blonde d’aquitaine fajta legszebbje a babócsai Határőr Zrt. mindössze 7 hónapos tenyészbikája, Sanyi volt, így ő jutott a döntőbe. Az NPK Charolais Kft tenyészetéből került ki a francia fajta győztese, egy 15 hónapos bika. A magyar szürke marha fajta győztese a tavalyi abszolút győztes, a Hamar nevű 5 és fél éves bika, akit a tulajdonos Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete Fási Konrád gondjaira bízott.

A magyartarka fajtában igazán különleges eredmény született, hisz nem tenyészbikát, hanem egy vemhes üszőt választottak a fajta legszebbjének.

A derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft. tenyészetét képviselő két és fél éves állat pedig eredményesen vette fel a versenyt a bikákkal.

A döntőben az öt fajta bírálói azt vizsgálták, hogy az adott egyed a saját fajtáján belül mennyire „hozza” az elvárt küllemet. Ez alapján mindannyian felállítottak egy sorrendet.

A helyezési pontszámok összesítése alapján e bírálatok történetében még soha nem fordult elő, hogy holtverseny alakult volna ki, pláne nem kettős holtverseny.

Idén azonban 17 helyezési számmal ötödik helyen a magyar szürke marha végzett, 16-16 pontot kapott a blonde d’aquitaine és a charolais bika, míg 13-13 pontot a limousin és a magyartarka. A két utóbbi állat között tehát „szétlövést” rendeztek, ahol négy bírói egál volt az eredmény, vagyis egyetlen egy pont döntötte el, hogy az idei legszebb húsmarha a limousin tenyészbika lett.

– Nagyon örülünk annak, ennek a fajtaösszevetésnek a történetében már minden fajta volt győztes – emelte ki Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója – vagyis nem mondható az, hogy kifejezetten egy fajta az, ami mindig viszi a prímet.

Az tény, hogy talán a legtöbbet a limuzin fajta nyert, de annyira sokszor nem, hogy a tenyésztési színvonalat az egyes fajtákban ne nevezhetnénk kiegyensúlyozottnak.

Ráadásul az összes fajtánál a fajta külön bírálója végzi az összehasonlítást, tehát öt ember, az öt különböző fajtának a küllemi bírója pontozta az állatokat. Szerintem egy nagyon jó összevetés volt a végén, úgyhogy föltettük az i-re a pontot a 30. Alföldi áttenyésztési és Mezőgazda Napokon.

A szakember mindehhez hozzátette, hogy a húsmarha ágazatban a kiállítás alapján is fellendülést lát. Idén már ott tartottak, hogy szinte veszekedés volt a húsmarhás helyekért, az állatok egy részét pedig mobil bokszokban kellett elhelyezni. Wagenhoffer Zsombot kiemelte: „Szeretnénk, hogyha több férőhely lenne a húsmarhának Vásárhelyen, ezért próbálunk beszélni a kiállításszervezővel, mert tudjuk, hogy nem olcsó azért létrehozni újabb férőhelyeket.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu