0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Virágosítás – alkalmazkodva

Nincs ember, aki ne szeretné a szép színes virágokat. Keresettek is, még úgy is, ha anyagi okból sokan kevesebbet vásárolnak, mint korábban. Termelőként nem annyira a piaccal van gondom, inkább az időjárási viszontagságokkal kell megküzdenem: drága fejlesztésre kényszerítenek.

Az öntözés, a fűtés és a szellőztetés egyaránt új beruházást igényelnek – mondta el tudósítónknak Parragi Edina, aki férjével, Parragi Péterrel családi vállalkozás keretében termel virágot és zöldségpalántákat Vindornyaszőlősön.

A település közepén, egy régóta elhagyatott telken, tulajdonképpen a semmiből hozták létre az ültetvényt.

A házaspár 2017-ben építette az első fóliasátrat. Mint elmondták: régóta fontolgatták egy virágos vállalkozás beindítását, mert úgy látták, hogy van rá kereslet, és mert mindketten agrármérnökként végeztek, vagyis nem tapasztalat nélkül vágtak bele a növénytermesztésbe.

– Mindketten elkötelezettek vagyunk a növények iránt, és soha nem is szakadtunk el tőlük, mert ilyen vagy olyan formában, de mindegyik munkahelyünk kapcsolódott hozzájuk – idézte fel a kezdeteket Edina.

Eleinte, afféle próbaképpen, gyümölcsössel próbálkoztak, diófákkal és homoktövissel. de nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

– Ekkor jött az ötlet, hogy neveljünk virágot. Bevallom, én régóta szerettem volna ezzel foglalkozni. Mivel úgy láttuk-tapasztaltuk, hogy a településen és a környékén volna igény virágokra, az ötletet tettek követték. Megkezdtük a tervezést, de, persze, tőkére is szükségünk volt. A kertészet beindításához megpályáztuk a fiatal gazdáknak kiírt pályázatot, ennek az elnyerése alapozta meg a vállalkozást. Megépítettük belőle a fóliasátrat, azután megkezdtük a növények rendelését és telepítésétét. Azóta egyre bővül a kínálatunk, ahogy egyre több virág „költözött” a fóliánkba, a mi és – nyugodtan mondhatom – a helyiek és a környéken lakók örömére.

A muskátlival indítottunk, amit sírkertbe és balkonra szántunk. Aztán egyre újabb balkonvirágok következtek, a petúniával kezdve, egészen a kis kiegészítőkig, utána pedig megjelentek kínálatunkban az egynyári virágok is.

Ma már összeszámolni is nehéz, hogy hányfajta virág van a hatalmas fóliasátorban. Parragi Edina elmondta, hogy sok munkával jár a gondozásuk, de a tervezés legalább annyi munkát igényel: minden szezon kínálatát már egy évvel korábban elkezdik kigondolni.

– Az utóbbi évek nem voltak könnyűek, hiszen előbb a covid-járvány éreztette a hatását, most pedig a háború okoz problémákat az élet és a munka számos területén, több tekintetben is. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy virágokra mindig szükség van, keresik és vásárolják őket az emberek, még akkor is, ha anyagi nehézségek miatt kevesebbet tudnak venni. Mi közben fejlesztettünk. Nem növeltük látványosan a termőfelületet, inkább a termelés hátterére koncentráltunk, a munkánk megkönnyítésére és a minőség további javítására.

Nagy előrelépés volt, amikor új tartóasztalok kerültek a fóliába. A növényeknek és a vásárlóknak is előnyére vált, nem beszélve arról, hogy nekünk mennyire megkönnyítette a virágok gondozását és tárolását.

Az asztalok alá fűtőcsöveket szereltünk, és már a hűtésről is megfelelő rendszer gondoskodik. Ezek egyáltalán nem látszanak, mégis fontosak voltak ahhoz, hogy az időjárás viszontagságait kiküszöböljük.

Az egyik legnagyobb problémát ugyanis az jelenti, hogy nem tudunk az évszaknak megfelelően tervezni az időjárással. A hőmérséklet, az eső mennyisége és a szeles napok száma rengeteget változott az utóbbi évtizedben, és ez meghatározta, sőt, a jövőre nézve is meghatározza a teendőinket. Itt van például az öntözés. Az utóbbi évek nyári szárazságban elengedhetetlenné vált, víz nélkül a fóliában is megállna az élet. Átgondoltuk a dolgokat, elkészíttettük a terveket, hamarosan megkezdik a kút fúrását. Eddig az esővíz összegyűjtésén kívül egy talajvizes kútból nyertünk vizet, és ez utóbbi nem túl jó minőségű. Ha elkészül az új kút, az nagyban megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a munkánkat, nem is beszélve arról, hogy a növényeinknek milyen jót fog tenni az „újfajta” víz.

A vízre nagy szükség van, már csak azért is, mert a helyi igényekhez igazodva a virágok mellett palántákkal is elkezdett foglalkozni a Parragi Kertészet.

– Úgy láttuk, hogy hiány van palántából a környéken, pedig igény az volna rá, mert majdnem mindenkinek van kisebb vagy nagyobb zöldségeskertje. Úgy gondoltuk, hogy a hagyományos fajták mellett néhány különlegességet is felveszünk a kínálatunkba.

Az elmúlt években divatossá vált a magaságyás, egyre többen termelik maguknak ilyesmiben a zöldséget. Az ő sajátos igényeikhez alkalmazkodva kínálunk különleges palántákat.

Ennek ellenére természetesen a virágok maradnak az elsődleges „termékeik”, de azokból minden fajta. A fajtákkal kapcsolatban az a tapasztalatuk, hogy mindig kell az embereknek az újdonság, de közben a régebbiekhez is ragaszkodnak, azok közül is szeretnek válogatni.

– Ahogy az élet minden egyes területén, a virágok esetében is változnak az igények. Volt időszak, amikor szinte mindenki a muskátlit kereste. Úgy látom, hogy ez a virág mára kissé visszaszorult. Nem mondom, hogy nem veszik, de már népszerűbbek az olyan színes és dekoratív, sokat virágzó virágok, amik a napfényt és szárazságot egyaránt jól tűrik. Sokan jönnek hozzánk úgy, hogy tanácsot kérnek, mit ajánlunk kertbe, teraszra vagy balkonra.

Tehát nemcsak a szépség, hanem a virágok tulajdonságai is döntő szerepet játszanak a választásban. Minden szakmai tanácsot megadunk nekik, kiemelve, hogy az időjáráshoz alkalmazkodva ültessék a virágokat és a palántákat.

A lakosság mellett önkormányzatok és különböző szervezetek is vannak az ügyfeleink között, amelyek az általuk kezelt területek virágosításához vásárolnak tőlünk. Az utóbbi időben e téren is vannak változások. Sok település évelő növényeket telepített, amiket most egészítenek ki egynyári virágokkal. Nyilván ez a költségvetésük miatt lényeges, alaposan átgondolják a lehetőségeiket. Az biztos, hogy így is csodás virágos területeket lehet kialakítani.

A Parragi Kertészet további fejlesztést tervez.

– A már említett fejlesztések mellett most is fut egy pályázatunk, amit ha elnyerünk, egy rakodójárműre tehet szert a vállalkozásunk. Ez jelentősen megkönnyítené a napi munkánkat.

Csakhogy nem vehetünk akármilyet, mert a járműnek nemcsak el kell férni a fóliasátorban, hanem könnyedén kell benne mozognia. A jövőre nézve fontosnak tartom, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük az igények változását, és az alapján tervezzünk, maximálisan szem előtt tartva a minőséget. Örülünk neki, hogy egyre több a visszatérő vásárlónk, mert azt jelenti, hogy elégedettek a virágainkkal.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság