0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Eső után kórokozók – növényvédelmi előrejelzés 19. hét

Még mindig kedvez az időjárás a moníliának és a tafrinának, de már jönnek a melegebb időt kedvelő betegségek és kártevők – gyümölcsmolyok, varasodás, levéltetvek stb. – is. A tűzelhalásnak viszont egyelőre viszont még hideg van, és az almamoly komolyabb mértékű rajzása is csak később várható.

Május első napjaiban markáns csapadékzóna közelítette meg a Kárpát-medencét délnyugati irányból. A front nem okozott jelentős lehűlést, csapadékot elsősorban a Dunántúlra és az ország középső területeire hozott. Mennyisége csak a talaj legfelső rétegét áztatta át, viszont több betegség terjedését elősegítette.

Még mindig kedvez az időjárás a csonthéjasok moníliás virág- és hajtásfertőzésének, valamint az őszibarack tafrinás levélfodrosodásának. A folyamat már a mandula és a kajszi virágzásával kezdődött, de még most, a cseresznye és a meggy elvirágzása idején is igen kedvezőek a feltételek a járványos terjedéshez.

Még rendszeres védelem mellett is alig találni tünetmentes gyümölcsfát, a kajszi és a meggy szinte 100%-a beteg valamilyen mértékben.

Ennél is látványosabb az őszibarackfélék levélfodrosodása, a fertőzött levelek már kifejlődtek, a szivárvány minden színében „pompáznak” a fákon, hamarosan megkezdődik a hólyagos, beteg levelek elszáradása és lehullása. Ezen kedvező körülmények között lehetséges, hogy a fiatal termések egy részén is megjelenik majd a tafrinás levélfodrosodás okozta tünet. A változékony időjárás mellett a csonthéjasok rovarkártevői közül nagyobb létszámban csupán a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzik. Kajszihajtásokon megjelentek ugyan a kezdeti levéltetű-kolóniák, de tömeges kártételről még korai beszélni, jelentősebb felmelegedés esetén azonban gyorsan bekövetkezhet, akárcsak a többi csonthéjas esetében.

Almásokban és körtésekben kedveznek az időjárási körülmények a varasodásfertőzés terjedésének. Folyamatos az aszkospóra-szóródás, a hosszabb ideig tartó nedvességborítás miatt maximális az inkubáció veszélye.

Már terjed a lisztharmat a tavaly megfertőződött, primer tüneteket mutató vesszőkről, de az intenzív folytatódáshoz melegebb időjárás kellene, akárcsak a baktériumos tűzelhalás fellépéséhez is.

A növények fogékony fenológiai fázisban vannak, a nedvességborítás is elegendő lenne, de a kórokozónak még alacsony ez a hőmérséklet. Mérsékelten szaporodik a körte-levélbolha és a levéltetvek is, látványosan terjed ugyanakkor a körte-gubacsatka néhány érzékeny fajtán. A leveleken pirosló foltok jelentek meg és a hajtáscsúcs torzulása figyelhető meg. Az almamoly most még mérsékelten repül a feromoncsapdákba, jelentősebb rajzás a későbbiekben várható.

A szőlőültetvényekben az érzékeny fajták hajtásain gócszerűen megjelentek a szőlő-levélatka és a nemezes gubacsatka tünetei,

szemlézés alapján döntsünk a védekezés szükségességéről. A tarka szőlőmoly rajzása országszerte mindenütt tart, de a fogott lepkék létszáma egyelőre alacsony a feromoncsapdákban.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet