A kutatók az érzelmi elégedettség szféráját elemezték a tésztaevés szempontjából a milánói IULM Egyetemen. A tanulmány célja az volt, hogy megértsék, miért vagyunk boldogok, amikor megeszünk egy tányérral a kedvenc tésztánkból.
(arckifejezés-elemzés, érzelmekkel kapcsolatos agyi aktivációk, szívritmus-ingadozás és mikroizzadás). A kísérletben negyven alany vett részt: 20 nő és 20 férfi, akik 25 és 55 év közöttiek voltak. A vizsgálatban résztvevők nem rendelkeztek ételallergiával vagy -intoleranciával.
A vizsgálat azonosította a kóstolás érzelmi reakciójának típusát és relatív érintettségi fokát néhány kedvenc tevékenységhez képest, mint például a zenehallgatás, az olimpiai játékok megtekintése, egy futballmérkőzés vagy a tenisz.
Érdekes módon az elemzésben vizsgált négy paraméter azt is bizonyította, hogy a kedvenc tészta megkóstolásakor átélt érzelmi élmény megegyezik a boldog emlékek felidézése által kiváltott érzelmi élménnyel. Különösen azokkal, amelyek a családdal kapcsolatosak.
Miért tesz minket boldogabbá a tésztaevés? Nos, a milánói egyetemen nemrég készült tanulmány nem az egyetlen tudományos vizsgálat, amely ezt a kérdést elemezte az évtizedek során.
Három tanulmányt még a tekintélyes The Lancet Public Health című folyóiratban is publikáltak. Ezek megerősítették, hogy a triptofánban és B-vitaminokban gazdag tészta a jólét táplálkozási szövetségese.
A szénhidrátok, azaz a cukormolekulák a beleinkbe kerülnek, majd számos folyamaton keresztül endorfinná alakulnak, és az agyunkba jutnak. Így jön létre a jó közérzet – mondta Luke Piretta, gasztroenterológus táplálkozási szakértő.