0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magyar Állattenyésztésért díj 2023

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöksége a magyar állattenyésztés fejlesztése iránti elkötelezettsége, továbbá a régió kiemelkedő állattenyésztési rendezvényének szervezésében végzett munkája elismeréséül a Magyar Állattenyésztésért díjat Antal Gábornak, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatójának adományozta.

Antal Gábor agronómus édesapjával már ötévesen a határt járta. Kisgyermekként szeretett bele a növénytermesztésbe, állattenyésztésbe és határozta el, hogy ezt a nehéz, de gyönyörű hivatást választja.

1993-ban szerzett agrármérnök diplomát a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. 1994-ben édesapja tanácsára Felsőszentivánon kezdett Vancsura József mellett gyakornokként, majd telepvezető, később pedig igazgató lett.

2003-ban Kárpáti László a Trigofix tulajdonosa felkérte, hogy állítsa talpra az akkoriban rossz állapotban megvásárolt Bácsagro Zrt-t. Már az első évben sikerült nyereségessé tennie a korábban fölszámolásra ítélt céget.

2004-ben a Hód-Mezőgazda Zrt-ben tulajdonossá váló trió, Harsányi Zsolt, Kárpáti László és Délity József felkérték, legyen a cég vezérigazgatója.

Az azóta eltelt közel húsz évben a korábban is jelentős mezőgazdasági vállalat állattenyésztésben, növénytermesztésben és takarmánygyártásban is a magyar mezőgazdaság egyik zászlóshajója lett.

Szaktudását nemcsak az általa vezetett vállalatnál, hanem szakmai szervezetekben betöltött tisztségein keresztül és a MATE tanácsadójaként is kamatoztatja a magyar állattenyésztés és mezőgazdaság javára. Alelnöke a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének, elnöke az Alföldi Tej Kft és a Dél-Alföldi Bioinnovációs Centrum Felügyelőbizottságának, elnökhelyettese a Juh és Kecske Szakmaközi Szervezetnek, továbbá a MÁSZ küldöttközgyűlésében a Szarvasmarhatenyésztő Szövetség küldötte.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezésében 2005 óta részt vesz. Vezérigazgatóként a tulajdonosok után elsősorban ő dönt a kiállítással kapcsolatos kérdésekben. Nagy szerepe volt és van abban, hogy Hódmezővásárhelyen az ország és a régió legjelentősebb tenyészállat-kiállítását szervezik meg.

Fújhatott a szél, ha zuhogott is az eső, ha nem volt kedvező a csillagok állása gazdasági vagy politikai tekintetben, Antal Gábor mindig kiállt a rendezvény megszervezése mellett ezzel is bizonyítva az állattenyésztők iránti elkötelezettségét.

A MÁSZ elnöksége a magyar állattenyésztés fejlesztése iránti elkötelezettsége, továbbá a régió kiemelkedő állattenyésztési rendezvényének szervezésében végzett munkája elismeréséül a Magyar Állattenyésztésért díjat adományozza Antal Gábornak.

– Meglepett, jólesett, hogy idén nekem ítélték oda a Magyar Állattenyésztésért díjat, ahogy a díj átvételekor, úgy most is alig találok szavakat – mondta el Antal Gábor. Ahogy az már hagyomány nálunk, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat egy a kollégákkal elköltött vacsorával zárjuk, ahol azon melegében rögzítjük, miben hibáztunk, hisz később már mindenki csak a szépre emlékszik. Itt elmondtam, úgy gondolom, ezt a díjat nemcsak én, hanem az egész csapattal közösen kaptuk mindazért, amit a kiállítással a magyar állattenyésztés fejlődése érdekében teszünk. Én csak a „cég arca” vagyok.

A harmincadik kiállítást értékelve a vezérigazgató kiemelte, hogy csak pozitív visszajelzéseket kaptak. Mind az állat-, mint az egyéb szakmai kiállítók elégedettek voltak a körülményekkel, pedig a húsmarhások már kinőtték a rendelkezésükre álló területet. Épp ezért a közeljövőben egyeztetést kezdeményeznek az esetleges bővítésről.

Most, amikor három napig párhuzamosan több helyen zajlanak a szakmai programok, nehéz elképzelni, hogy a kezdeti időkben egynapos volt a kiállítás, de ahogy a szervezők látják, mindenkinek, szakembernek és „mezei” látogatónak is tudnak programot kínálni. Ennek ellenére már most vannak ötleteik újabb programelemekre.

– Elhivatottságnak, szakmaiságnak bővében vagyunk, a forrásaink azonban szűkösek. A kiállítást támogatás nélkül, a cég magánforrásokból rendezi, ahogy a kiállítók is a saját költségükön vesznek részt rajta. Azt gondolom, jó lenne, ha a kiállításon részt vevő állattenyésztők költségeinek mérséklésére lenne valamiféle támogatás, hisz az állatok szállítása, kiállítása komolyan megterheli a gazdálkodókat, akik közül sokan az ország másik végéből érkeznek Hódmezővásárhelyre

– emelte ki Antal Gábor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu