0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A Kéknyelű megér egy estét – Egy fesztelen piknik

Május 13-án már ötödik alkalommal rendezik meg a Balaton-felvidék legszebb tavaszi boros fesztiválját vagy "fesztelen eseményét", a Kéknyelű Pikniket. A Badacsonyi borvidék szívében, Káptalantóti mellett, az Istvándy Ligetben várja újra a bor, a gasztronómia és a Balaton szerelmeseit az Istvándy család.

Az eseményen több, mint 10 badacsonyi pincészet települ ki, így közel 30 féle Kéknyelű tételt lehet kóstolni a résztvevőknek, valamint a jegyár egy BBQ gasztroélményt is magába foglal a Tütü Gasztrobusz jóvoltából.

A piknik idén is teret ad egy kis edukációnak – mesterkurzusok keretén belül szó lesz a Kéknyelű védjegy és az Ízbank koncepciójáról.

Valamint egy sokakat foglalkoztató kérdés kerül terítékre; honnan szerezzük be a balatoni halat otthonra? A Kéknyelű és a hal párosa, Kéknyelű a legjobb balatoni „HALBOR”.

A gasztro élményben is szerepet kap a BALATONI HAL! A kulináris élményekről a Tütü Gasztrobusz gondoskodik; húsos BBQ-, vegetáriánus ételekkel készülnek és persze a balatoni hal is terítékre kerül. Az édes élet kiegészítője a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra kreálmányai lesznek, melyek kifejezetten az Istvándy Drágakő és Kékderű tételeihez készülnek.

A kóstolót két mesterkurzus kíséri. Elsőként Hermann Tamás talajtani kutató és Istvándy Gergely beszélget a Kéknyelű ÍZBANK 2023-ban öt kiválasztott tételéről, valamint a Kéknyelű védjegy koncepcióját közösen mutatják be a vendégeknek és szakmabelieknek. A második mesterkurzuson a Kéknyelű és a balatoni hal gasztronómiában elfoglalt szerepéről beszélget Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Tüü Péter balatoni kötődésű, kétszeres magyar sommelier bajnok (Laurel Budapest étterem).

A Káptalantóti zöldellő határában található, csodálatos Istvándy Liget az esemény meghitt, intim oázisa, melynek elsődleges funkciója, hogy méltó helyet adjon nagyobb baráti és családi ünnepeknek. Meseszép természetközeli helyszíne a badacsonyi Kéknyelű boroknak.

„Májusban az orgona és az akác virágzása idején egy kicsit fellélegzünk, és végre megkóstolhatjuk a Kéknyelű bortermelők keze munkájának gyümölcsét, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 13-án ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a Kéknyelű iránti elköteleződésünket. A Kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket” – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy Borműhely, az esemény ötlet és házigazdája.

A 3 hektár Kéknyelű ültetvénnyel rendelkező Istvándy pincészet jövőjét a Kéknyelű szőlőfajtában látja, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem.

A család kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának újjászületésében.

Istvándy Kék Korszak: Több mint 20 éve a Kéknyelű fajta mellett kötelezték el magukat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon ők hozták forgalomba és mutatták be a nagyközönség számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu