0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 5.

Út a sztárfotóig

Az idei évben is megrendezték a Holstein-fríz felvezetők ügyességi versenyét a XXX. Alföldi Állattenyésztési Napokon.

A résztvevőknek a ringben a jól ismert feladatokat – a lassú séta, munkavonalba vezetés, majd visszatolatás, a szlalom és végül a fotózáshoz megfelelő pózba állítás – kellett időre teljesíteniük.

A versenyzők teljesítményét három tapasztalt bíró, köztük Sebők Tamás nemzetközi showbíró követte és pontozta. A feladatok sikeres teljesítésében nagy szerepe van az állatok és a felvezetők közötti összhangnak.

Az idei versenynapon valami lehetett a levegőben, mert nehezen akartak engedelmeskedni az állatok, a feladatok 150 másodperces szintidőn belüli hiba nélküli teljesítésére nem volt példa.

A két legnehezebb feladat a szalmabálákból felépített, a tetején bójás folyosóban történő áthaladás, majd visszatolatás és a fotózáshoz az állat megfelelő pózba állítása volt.

Utóbbi esetben egy a talajon elhelyezett zöld négyszögre kellett az állatot úgy felvezetni, hogy a Holstein tehén mellső lábai úgy helyezkedjenek el, hogy a bal első megelőzi a jobb elsőt. De ez még nem elég a tökéletes sztárfotóhoz, mert a hátsó lábaknak is ehhez hasonlóan megfelelő pozícióban kellett volna állnia.

A versenynapon egy ráadás, versenyen kívüli bemutatót is láthattak a nézők László Róberttől, akinek rutinja azonnal kitűnt, aminek köszönhetően a felvezetett állat szinte tökéletesen vette az akadályokat a ringben.

Sebők Tamás a verseny eredményének kihirdetésekor elmondta, hogy bár a mai napon nem láthattunk tökéletesen végrehajtott „mutatványokat”, de sokan voltak, akik első alkalommal vettek részt a versenyen, s ez mindenképp örömteli.

A verseny első helyezettje idén Bujákiné Valaczkai Léna lett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu