Back to top

Stabil 2022-es traktoreladási adatok Európában

A traktorregisztrációk száma Európában 2022-ben is magas szinten maradt, bár az árakkal és az ellátási lánccal kapcsolatos kihívások ellenére elmaradt az előző rekord évitől. Ez a CEMA, az európai mezőgazdasági gépipart képviselő egyesület által összegyűjtött adatokból derül ki.

Fotó: DEUTZ-FAHR
A nemzeti hatóságoktól származó adatok szerint 2022-ben összességében alig 215 000 traktort regisztráltak Európában. A CEMA úgy ítéli meg, hogy ezekből a járművekből 165 200 mezőgazdasági traktor. A többit különféle járművek alkotják, amelyeket néha traktornak minősítenek, mint például a quadok, vagy a teleszkópos rakodók. A mezőgazdasági traktorok regisztrációja 8,7%-kal csökkent 2021-hez képest, amely hosszú évek óta a legjobb év volt az európai traktorregisztráció szempontjából. Az egy évvel korábbitól eltekintve 2022-ben az éves regisztrációk száma az elmúlt 5 évet tekintve a legmagasabb volt.

Továbbra is aggodalomra ad okot a gyártás folyamatos késése

Fotó: CLAAS
Az Európában regisztrált traktorok száma 2022-ben kétségtelenül még magasabb lett volna, ha a globális ellátási láncokban nincs folyamatosan fennakadás. Ezek főként a Covid-19 világjárvány hosszú távú hatásainak tudhatók be, de az Ukrajnai háború is nehezítő tényező volt. Ezek a fennakadások szűk keresztmetszetek kialakulásához vezettek a gyártók nyersanyag- és alkatrészellátásában és az árakban is éreztették negatív hatásukat.

Bár a késések hatása az év folyamán fokozatosan mérséklődött, a gépvásárlók tartósan erős keresletével párosulva, a fennakadás következtében a traktorok szállítási átfutási ideje jelentősen hosszabb maradt a szokásosnál. 2023 elejére a mezőgép vállalatok rendelésállománya még mindig hat hónapnál hosszabb gyártási időszaknak felel meg. (a járvány előtt két-három hónap volt jellemzőbb). A legtöbb európai országban a kereskedők készletei is alacsonyabbak a szokásosnál. A traktorgyártókat 2022-ben a magas energia- és üzemanyagárak is hátrányosan érintették. Ezek a hatások elkerülhetetlenül a mezőgazdasági gépek, köztük a traktorok árának emelkedéséhez vezettek.

A keresletet a nyersanyagárak megugrása segítette

Fotó: John Deere
Az ellátási láncokon belüli kihívások ellenére továbbra is erős a kereslet a traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek iránt Európában. Ehhez hozzájárultak az erős mezőgazdasági árak. Bár az árak lefelé estek az ukrajnai háború kezdetekor tapasztalt csúcsokhoz képest, a legtöbb mezőgazdasági áru továbbra is drágább, mint a korábbi években. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (UN FAO) által havonta közzétett globális élelmiszerár-index szerint az árak soha nem látott szintet értek el 2022 tavaszán, különösen a növényi olajok és gabonafélék esetében, amelyekben Ukrajna a fő termelő. A másutt erős termések azonban segítettek a globális élelmiszer-rendszer alkalmazkodásában, és lehetővé tették az árak rendeződését.

Noha a CEMA szerint üdvözlendő a mezőgazdasági nyersanyagárak magas szintje, a gazdálkodók hasonló áremelkedést tapasztaltak néhány kulcsfontosságú input esetében is, mint például az üzemanyag, a műtrágya és az állati takarmány. Mivel az árak egy ideig valószínűleg változékonyak maradnak, a mezőgazdasági üzemek jövedelmének jövője nagyon bizonytalan. Ez és a 2022-ben tapasztalható szélsőséges időjárás kétségtelenül hatással lesz a traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek iránti keresletre is, különösen Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában.

Fotó: Systematics International

A nagy teljesítményű traktorok regisztrációja nő

2021 és 2022 között a mezőgazdasági traktorok regisztrációjában a legnagyobb csökkenés a 97 kW (130 LE) alatti gépek esetében következett be. Ez alatt a szint alatt a regisztrált gépek száma 15,2%-kal volt kevesebb, mint 2021-ben. Ezzel szemben az erősebb mezőgazdasági traktoroknál az éves összérték 3,7%-kal haladta meg az előző évit. Ez azt jelentette, hogy ezek a nagyobb gépek az európai regisztrációk 39%-át tették ki 2022-ben, szemben a 2021-es 35%-kal. Az ellátási láncokkal kapcsolatos, fent említett kihívásokat figyelembe véve előfordulhat, hogy a különböző teljesítmény-tartományokban jelentett változások nem tükrözik pontosan a különböző típusú traktorok iránti keresletet.

Fotó: CEMA

Európában továbbra is jelentős különbségek vannak az országok között

Európa két legnagyobb mezőgazdasági traktorpiaca továbbra is Franciaország és Németország, ahol 2022-ben ez a két ország adta az összes Európában regisztrált traktor közel 40%-át. Ebben a két országban a regisztrációk 1%-kal, illetve 11%-kal csökkentek. Olaszországban, Lengyelországban és Spanyolországban, ahol 2021-ben nagyon magas volt a regisztráció, 2022-ben gyors visszaesést regisztráltak. Egyes országok, főleg Kelet-Európa és Skandinávia, több mezőgazdasági traktort regisztráltak, mint egy évvel korábban.

  • Németországban a traktorok regisztrációs száma ismét meghaladta a 30 000-et. Bár az előző évhez képest 11,9%-os visszaesés volt tapasztalható, az eredmény még így is figyelemre méltó, ha jobban megnézzük a piacot. Végül is a nagy (150 LE feletti) traktorok piaca 2,9%-kal nőtt. A korábbi évekhez hasonlóan a kisebb traktorok piaci szegmense visszaesett (-31,9% az 50 LE alatti gépeknél).
  • Franciaországban, az új traktorok regisztrációja 2022-ben 35 577 darabon stabilizálódott 2021-hez képest. Ez a jó teljesítmény elsősorban a normál traktorok regisztrációs növekedésének köszönhető. Ezzel szemben a parkfenntartó traktorok, valamint a szőlő- és gyümölcsös traktorok regisztrációja 8, illetve 14 százalékkal csökkent.
  • Olaszországban, a regisztrációs adatok zsugorodást mutatnak az összes fő jármű-kategória esetében. A traktorok 17,1%-ot estek, 20 217 regisztrált egységgel. Az eladások visszaesése mindenekelőtt a közepes és közepesen nagy lóerős gépeknél volt tapasztalható, különösen az 56-75 kW-os szegmensben, amely összesen 4354 regisztrált egységgel 43,7%-kal esett vissza 2022-höz képest.
  • A spanyolországi traktorpiac 2022-ben 14,5%-kal csökkent (9242 darab, ha a lánctalpas és egyéb traktortípus-jóváhagyással rendelkező járműveket nem számítjuk).
  • Magyarországon a 2021-es 3336 darab traktor regisztrációhoz képest, 2022-ben 4742 darabot regisztráltak, ami 42,1%-os növekedést jelent.
  • Lengyelországban, 2022 elejétől egyértelmű volt, hogy ez egy rosszabb időszak lesz. Ami a traktorregisztrációt illeti, az év több mint 17%-kal rosszabb eredménnyel zárult, mint az előző évben. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy 2021 a világjárvány ellenére viszonylag jó volt az iparág számára. Összesen több mint 14 000 traktort regisztráltak. Korábban utoljára 2014-ben értek el hasonló eredményt. Így a 2022-es regisztrációs szint, ami 11 727 mezőgazdasági traktor, még mindig elég jó eredmény.
  • Belgiumban összesen 3081 mezőgazdasági traktort regisztráltak, ami 11%-kal kevesebb a 2021-es rekordévnél. Az 50 LE-ig terjedő gépek piaca 2022 januárja és júliusa között 16%-kal esett vissza 2021 azonos időszakához képest.
  • A továbbra is magas szinten tartó osztrák traktorpiac 14,4%-kal esett vissza a 2021-es rekordévhez képest, de még így is 21%-kal haladta meg a Covid előtti 2019-es évet.
  • A legutóbbi, 2022-re vonatkozó jelentés szerint Törökországban összesen 66 943 traktort adtak el, szemben a 2021-ben eladott 64 070 traktorral, ami 4,5%-os növekedést jelent. Törökország motoros szegmensei közül az 50 lóerős vagy annál nagyobb teljesítményű traktorok adták a legnagyobb részesedést, a tavalyi összmennyiség 95%-ával.

Fotó: CEMA - A regisztrációk teljes száma más típusú járműveket is tartalmazhat
Az európai iparág képviselői a nehézségek ellenére bizakodva tekintenek a teljes 2023-as év elé: a CEMA felmérésben résztvevők cégük forgalmának átlagosan 5 százalékos növekedését várják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/CEMA

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

Növelte árbevételét és eredményét a 2022-2023-as üzleti évben a Zwack

A Zwack Unicum Nyrt. a 2022. április 1. és 2023. március 31. közötti 2022-2023-as üzleti évben 35,364 milliárd forint bruttó árbevétel ért el, amely 10,7 százalékkal, 3,415 milliárd forinttal meghaladta az előző évi üzleti évét - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Világrekord született

Csúcsot döntött a BAUHAUS barkácsáruház-lánc Németországban. A világ leghosszabb virágládasorát ültették be, amely a mannheimi BUGA2023 kertészeti kiállítást díszítette. A nem mindennapi ötletet „világrekord az éghajlatért” mottóval valósították meg.

Olajos magvak piaci kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.