0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kozma Ferenc Díj 2023

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben Kozma Ferenc Díjat alapított. A Kozma Ferenc emlékérmet 2023-ban dr. Németh Csaba részére ítélte oda.

Az emlékplakett bronzból készül, téglalap alakú. Egyik oldalán a mezőhegyesi lovarda falán található relief másolata (amely azt örökíti meg, mikor Ferenc József császár mezőhegyesi szemléjén kitünteti Kozma Ferencet), másik oldalán az elismerésben részesített neve és az adományozás évszáma vésett felirattal látható.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége Tenyésztő Tanácsa a Kozma Ferenc emlékérmet 2023-ban dr. Németh Csaba részére ítélte oda.

Dr. Németh Csaba közel 40 éven át a lótenyésztés-szervezés aktív vezetőjeként, az Agrárminisztérium háttérintézményének lótenyésztési osztályvezetőjeként, jelenleg pedig a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete ügyvezetői funkciójában, az MLOSZ elnökségi tagjaként, továbbá a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökségi tagjaként nyugdíjasként szolgálja a magyar állattenyésztést.

A hazai állattenyésztés-szervezésben és a lótenyésztés szervezésében Dr. Németh Csaba vezetésével zajlott le a rendszerváltás, vezetésével kezdődött meg a korszerű országos lótenyésztésszervezési rendszer és szervezeteinek megalakítása, amelynek eredményeként a magyar lótenyésztés stabil alapokra került.

A hazai lófajták országos lótenyésztő egyesületeinek megalakítása az ő kezdeményezésére és a vezetésével történt meg, és nevéhez fűződik a Magyar Lótenyésztő és Lovassport Egyesületek Országos Szövetségének létrehozása, amelynek első alelnökévé választották.

A Szövetség keretében ő hozta létre a ma is működő Tenyésztési Irodát annak központi és területi egységeivel, amellyel az országos, egységes lónyilvántartás feladatának ellátását teremtette meg.

Dr. Németh Csaba a rendszerváltást követő állattenyésztési jogalkotás aktív részese volt, emellett a Ló Teljesítményvizsgálati Kódex, törzskönyvezési szabályzatok, lótenyésztési évkönyvek elkészítését vezette, kezdeményezésével hozzájárult a Magyar Állattenyésztők Szövetsége 1995. évi megalakuláshoz.

Munkájának eredménye többek között a fedezőmének egységesített teljesítményvizsgálati rendszerének beindítása és fenntartása, a mesterséges termékenyítés módszerének terjesztése a hazai lótenyésztésben, továbbá az Országos Díjugrató Tenyészverseny rendszerének bevezetése és fenntartása. Az ő vezetésével került kidolgozásra az Európai Unióhoz történő csatlakozáshoz szükséges hazai lótenyésztés-szervezési eljárásrend, továbbá

életművének köszönhető a magyar lótenyésztés ma is működő, a törzskönyvezést és lóútlevél-kiadást támogató központi számítógépes nyilvántartásnak, az Országos Lótenyésztési Információs Rendszernek a megteremtése.

Dr. Németh Csaba címzetes egyetemi docens, közel húsz éve szinte folyamatosan oktat lótenyésztési, tenyésztésszervezési ismereteket a gödöllői egyetemen.

Építő munkáját a mai napig nem fejezte be: aktív részvételével, stratégiai iránymutatásával járul hozzá az MLOSZ legújabb, éppen bevezetésre került informatikai fejlesztéséhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu