0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Az előrejelzett eső jól jön a nyári növényeknek

A következő napok esői biztosíthatják a nyári növények fejlődéséhez szükséges nedvességet a talaj felső rétegében - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésére hivatkozva.

Az őszi vetések állapota jó, a hőmérséklet megfelelő, hirtelen felmelegedés nem is tenne jót nekik.

A tartós levélnedvesség miatt ugyanakkor a kórokozók gyorsan terjednek, a nyári kapásnövények vetése pedig késett a hideg miatt.

A gyümölcsfák zöme már elvirágzott, terméskezdeményeik fejlődnek, de a március végi, április eleji fagyokat több fajta is megszenvedte, az áprilisi csapadék pedig a beporzásuknak nem kedvezett – írták.

A közlemény szerint május első harmadában az ország túlnyomó részén kevesebb eső esett a kelleténél, a keleti országrészben helyenként az 5 millimétert sem érte el a csapadék. Az Alföldön a havi és a háromhavi mennyiség is elmarad a szokásostól, ezért a felszínközeli talajréteg kiszáradt, a középső réteg is sokat veszített a nedvességtartalmából.

AZ OMSZ ábráin látható, hogy a felső talajréteg a Tiszától nyugatra kellően nedves, de Békés vármegyében és főképp Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén nagyon száraz.

Ezen kívül még Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kisebb területein sújtja közepes aszály a nyári növényeket. A csapadékösszeg a havi és háromhavi összesítés alapján ugyancsak a Tiszántúlon, illetve a Dél-Alföldön és Észak-Magyarország egyes vidékein marad el a szokásostól nagyobb mértékben – olvasható az agrometeorológiai összesítésekben.

Forrás: MTI