Minden kertészkedő álma egy saját kis fűszeres kert, viszont sokan félnek a fűszernövények termesztésétől, pedig semmi ördöngösség nincsen a dologban, sőt!
Hozzáteszi: Jómagam közel 40 féle fűszert termesztek a kertemben. Kezdetben én is elvesztem a sokféle mag csomagolási leírásában, és nagyon nehéz volt összeraknom, hogy mikor mit vethetek, mit lehet szabadföldbe szórni, vagy mit érdemes palántázni. Kertész legyen a talpán, aki ezt elsőre átlátja. Az évek alatt azonban megláttam olyan összefüggéseket, amik segítettek eligazodni a tavaszi vetések és telepítések közepette.
Magról szabadföldbe
A szabadföldbe vethető fűszerek általában egyéves vagy kétéves növények. Az első kategória növényei a „márciusi ifjak”, tehát azok a fűszerek, amiket azonnal vethetünk, amint kitavaszodik, mert nem túl fagyérzékenyek. például az Apiaceae család (zellerfélék) fűszerei szinte kivétel nélkül ide tartoznak, csak az ánizs és a konyhakömény érzékenyebb egy picit a hidegre, így ők már „bolond” fűszerekké váltak, azaz április 1. után érdemes elvetni őket. Ide tartozik az összes Asteraceae (fészkesvirágzatúak), a metélőhagyma és metélőfokhagyma, valamint a borsikafű és az izsóp is a Lamiaceae családból (ajakosok). A család másik két képviselője már átcsúszott a „Jó munkás” fűszerek közé (május 1-től vethető), a bazsalikom és a majoranna ugyanis nem tűri jól a hideget, 20 Celsius-fok feletti hőmérséklet szükséges a csírázásához.
Így meghatározhatók a palántázható, vagy vegetatívan szaporítható fűszerek ültetési ideje is.
Minden kategória átlátható táblázatban szerepel, sokféle hasznos kiegészítő tudnivalóval, amelyek elérhetők a a Kertbarát Magazin május 19-én megjelenő számában, és amit minden tavasszal újra elővehetünk, hogy felfrissítsük tudásunkat.
youtube://v/g1AL6rHJMzU