0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 26.

Tehéncsorda a Reichstag előtt: tiltakozás a legelő állatokért

A Greenpeace és az AbL (Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft) több támogatást követel a német élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztertől a legeltetéshez.

A Reichstag előtti réten május 16-án szokatlan kép tárult az arra látogatók elé: a kormány épülete előtt több tehén legelt. A szarvasmarhákat a Greenpeace a vidéki mezőgazdasági munkacsoport (AbL) hozta oda. A tüntetésen részvevő tehenek 3,8 millió fajtársuk nevében mutatták be azt, hogy a tejelő teheneknek a legelőn a helyük. Az AbL sajtóközleményében felhívja a figyelmet, hogy meg kell fordítani az „egész éves stabilitás irányába mutató tendenciát”.

A két egyesület szerint Németországban a tejelő tehenek alig egyharmadát legeltetik az idő legalább egy részében, pedig a legeltetés különösen megfelelő ennek a fajnak, és pozitív hatással van az állatok egészségére és a biodiverzitás megőrzésére.

A sajtóközlemény szerint 2010 óta csaknem 10 százalékkal kevesebb szarvasmarha jutott legelőterülethez. Ezért Özdemir német élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter intézkedésével a szervezetek most, a legeltetés sokkal nagyobb népszerűsítését szorgalmazzák. Véleményük szerint a gazdálkodóknak lehetőséget kell biztosítani arra is, hogy tisztességes árakat érjenek el a tejpiacon.

„A vidéki mezőgazdaság egészére kiterjedő gazdasági perspektíva nélkül nem lenne jövője a tejelő tehenek legeltetésének. A tavalyi, viszonylag jó tejárak nem tudják elrejteni, hogy még mindig nincs működő tejpiac.”

– mondja Ottmar Ilchmann kelet-fríz tejtermelő, az AbL tejszóvivője. Aki a tüntetésen csalódottságának adott hangot, Özdemir eddigi munkájával kapcsolatosan.

Forrás: AbL