Back to top

Hogyan segít a drón a talajművelés maximalizálásában? - A precíziós gazdálkodás bevezetése 3.

Az RTK tulajdonképpen nem más, mint hogy a táblákról egy drónnal fotókat készítenek és aztán ebből olyan térképek készülnek, amelyek használatával a gazdálkodó egészen a tábla széléig tudja művelni a területeit.

Fotó: mmg
Mert ugye probléma mindig a határon van a szomszéd átszánt, átművelünk rajta, kimarad egy kis csík – magyarázza Nemes Gergely, uszódi gazda.

Abban bízunk, hogy a drónos felméréssel, ezt majd ki tudjuk küszöbölni, és a precíziós pályázat által megvásárolt új eszközök, a traktor el tud menni a határvonalon.

Nemes Gergely tábláin a felvételezést az ABZ Drone Kft két munkatársa egy 120 méter magasan repülő drónnal végzi. Nagy pontosságú térképek készítéséhez készítenek fényképeket.

Vejtey Zsombor, drónpilóta, az ABZ Drone Kft. munkatársa magyarázza, mi is történik a felvételezés során.

Hogyan segít a drón a talajművelés maximalizásában? | Precíziós átállás a gazda szemével-03

Tulajdonképpen minden terület mellett megállunk, ami egy kilométeres zónán belül található, és elővesszük a drónt, felkészítjük a repülésre, megkeressük a repülési terveket, illetve lejegyzeteljük, hogy melyikkel kezdtünk, melyik a második tábla, melyik a harmadik stb. Egy utolsó ellenőrzést még megteszünk mindig a repülésterven, hogy ténylegesen jó a sebesség, mindenféle beállításnak, megfelelőségnek eleget tettünk, és elindítjuk a drónt.

Ezek gyorsan is repülnek, szép időben 15 méter/szekundum, vagyis 54 km/óra a sebességük. Egy 10 hektáros táblát mindössze 3 perc alatt felmérnek, és mintegy 40 fényképet készítenek, amit aztán majd az irodában a számítógép egybeolvaszt. Persze szélben, felhős időben kicsit lassabb a munka.

Vejtey Zsombor
Vejtey Zsombor
Fotó: mmg
Egy ilyen felmérés előtt a partnertől begyűjtjük az adatokat, hogy melyik táblára kell tulajdonképpen a felmérést előkészíteni, és még irodai körülmények között HRSz-ek, táblaszámok alapján megkeressük a hivatalos területi térképeket, majd felülnézeti képeket, térképeket, és bejelöljük a repüléstervet magán az ipari drónnak az irányító felületén. A helyszínen már egy megtervezett séma alapján megyünk végig a területeken.

- magyarázza Vejtey Zsombor.

Nemes Gergely azt mondja, a gazdálkodónak nincs sok dolga az előkészítéssel.

Nemes Gergely
Nemes Gergely
Fotó: mmg
Hál' Istennek nekem a táblák ilyen exceles táblába vannak vezetve, így könnyű volt az adatokat elküldeni. A helyrajzi számokat, blokkazonosítót, táblazonosítókat kellett nekik beküldeni, és a többit ők rakták össze. Lekérték a parcellákat, a térképeket kikeresték hozzá, és az elmondásuk szerint a helyrajzi számokat, meg az RTK-s felmérést ők összefésülik, és a kettőből lesz majd a határvonal.

Gergelynek tehát sok dolga nem volt az RTK-előkészítésével. A földjei a határban elszórva találhatók, így számára természetes, ami talán nem mindenkinek: számon tartja minden tábla adatait. Különösen, hogy amelyiken zöldségfélét termeszt, teljesen más agrotechnológiát, növényvédelmet igényel, mint a szomszédos parcellán a gabonafélék.

Nemes Gergely, gazdálkodó:

A kapott értékek alapján be tudom táplálni a traktorba a shape-fájlokat, és ott van egy olyan opció, hogy a traktor a határvonalon menjen. És tényleg, beállítom a munkagép szélességét, vagy éppen be tudom állítani ugye a traktor középvonalát, és a traktor a hasa alá veszi a nyomvonalat, és elengedem a kormányt, és a robotkormány teljesen magától körbevezeti a traktort a határvonalon.

Fotó: mmg

A határvonal kijelölése azonban még egy ilyen drónos felvétellel sem egyszerű, bár annak tűnik. De csak azért, mert szakemberek kezében van a technika. Házilag nagyon nehéz lenne összebarkácsolni egy olyan szerkezetet, amelyben össze van hangolva maga a kamerarendszernek a működése egy olyan koordináta bejegyző szoftverrel és eszközzel, ami minden egyes képet megcímez egy centiméter pontos koordinátával, és össze van hangolva egy földi bázisállomással is, amit korrigál.

Hogyha valaki ilyennel szeretne foglalkozni, neki drónpilótává kell válnia. A repüléshez drónpilóta igazolvány, és engedélyek kellenek. Emellett nagyon sok szoftveres és műszaki ismeretre van szükség, hogy ténylegesen jó eredményt kapjunk a repülések után. A szoftverekkel tudjuk feldolgozni ezeket az információkat, hogy az ügyfél igényeinek megfelelő dokumentumokat, illetve fájlokat készítsük el. - mondta el az ABZ Drone pilótája.

Ehhez azonban a határból az irodába kell menni...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan ne okozzon fejtörést az e-permetezési napló?

2023. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót. A gazdálkodók tapasztalatai szerint ez akár napi több óra adminisztrációt is jelenthet, így sokan igyekeztek a kitöltést a növényorvosokra testálni, holott az nem az ő dolguk. Erre jelenthet megoldást a napokban piacra került applikáció.

Világpremier az antwerpeni kikötőben

A jövőben naponta hat önjáró, ugyanakkor egymással összeköttetésben lévő drón gondoskodik Antwerpen kikötőjében a dolgozók és a mindennapi folyamatok biztonságáról.

Konferencia szarvasmarhatartóknak

Digitális evolúció címmel rendezett konferenciát a Cargill Takarmány Zrt., ahol a hazánkban bevezetés alatt álló Dairy Enteligen tejelőmarha-telepeken alkalmazható döntéstámogató rendszert mutatták be.

Első ízben rendezik meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót

A MATE Georgikon Campusa 2023. május 11-14. között első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót, röviden a KATT-ot. A négynapos rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy megerősítsék a Georgikon Campus tudományos, sport és turisztikai szerepét, a programokban pedig ötvözzék a mélyen gyökerező Festetics-hagyományokat az agrárium 21. századi vívmányaival.

Láthatáron a milliomosság

Ebben az évben jeles eseményhez érkezett az Alföldi Sertés Szövetkezet. Idén ünnepelték megalapítása huszadik évfordulóját, mert 2003 februárjában, hosszas előkészítés után döntött úgy 26, döntően Hajdú-Bihar megyei termelő, hogy létrehozzák a szervezetet.

A precíziós gazdálkodásról is tárgyalt Nagy István agrárminiszter egy amerikai óriáscég vezetőivel

Az Egyesült Államok meghatározó mezőgazdasági térségében, Indiana államban tárgyalt szerdán Nagy István agrárminiszter.

Júniusban újra NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowt a Fejér megyei Mezőfalván június 7-8-án. A NAK és a MEGFOSZ vezetői május 8-án együttműködési megállapodást írtak alá a rendezvény szervezésével kapcsolatban.

Automatizált bazsalikomtermesztés

Az Észak-Izraelben működő Genesis Herbs Ltd. innovatív technológiát vezetett be. Tzahi Mordehay társtulajdonosa szerint a vállalat célja, hogy mindent előre tudjanak tervezni, és semmit se bízzanak a véletlenre. A gazdaság közel harminc éve egyetlen terméket, bazsalikomot termeszt.

A természetkímélő gazdálkodás támogatásával segíthetjük a hanyatló madárpopulációkat

Egykor gyakori, a szántóföldekhez, mezőgazdasághoz köthető madárfajok állományai drasztikusan megfogyatkoztak, egyes fajok a kihalás szélére sodródtak napjainkra. Pedig talajmegújító, a biodiverzitásra nagyobb hangsúlyt fektető mezőgazdasággal és jobban átgondolt vadgazdálkodással lényegesen több vadfaj, madár találhatná meg életfeltételeit mezőgazdasági körülmények között.

A precíziós gazdálkodás bevezetése 2. – A pénztárcának és a környezetnek is hasznos

Oláh Márton Sajóládon és környékén 380 hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, illetve most fejleszti az állatállományát is. A gazdaságot az édesapja alapította az 1990-es években, Márton tőle vette át 2008-ban.