0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Hogyan takarékoskodjunk a vízzel a kertben: 7 tipp szárazság ellen

Az éghajlatváltozás hatásait már régóta érzékelhetjük a kertben is: a szárazság és a talajvíz csökkenése veszélyezteti a talajt és a növényeket. De hogyan lehet erre felkészíteni a kertünket?

Enyhe telek, hosszan tartó aszályos időszakok nyáron – egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek, köztük a heves viharok és esőzések. Európa számos részén rendkívüli szárazság van, és ez a probléma az elmúlt évek során súlyosbodott: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint az elmúlt évtizedekben megduplázódott az aszályos időszakok gyakorisága Európában. Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) adatai alapján

2022 volt a második legmelegebb év az európai időjárási feljegyzések kezdete óta és ugyancsak a tavalyi év produkálta a legmelegebb nyarat is.

A tartósan alacsony csapadékmennyiség a magas hőmérséklettel együtt széleskörű aszályos állapothoz vezetett. Az ECMWF szerint a jövőben is hosszú, száraz időszakokra, magas hőmérsékletre és időközönként nagyon csapadékos hetekre számíthatunk.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány víztakarékossági ötletet, amelyek abban segítenek, hogy kertünk kevésbé legyen kitéve az aszálynak hatásainak.

Az esővíz gyűjtése

Európában is egyre szűkösebben áll rendelkezésünkre a víz – az aszály által különösen sújtott részeken már most is tilos a folyókból és tavakból vizet venni, vagy az úszómedencét ivóvízzel feltölteni.

Az egyik módja annak, hogy a saját kertünket klímatűrőbbé tegyük, ha az esővizet használjuk öntözésre. Ezzel ivóvizet takaríthatunk meg, és megóvhatjuk a talajvizet, az esővíz természeti erőforrásként ráadásul ingyenesen áll rendelkezésünkre. Esővízgyűjtő rendszerek, például esővízgyűjtő hordók vagy egyéb vízgyűjtő megoldások telepítésével az esős időszakban összegyűjthetjük a csapadékot. Kisebb kertek esetében egy-két hordó, nagyobb kerteknél pedig a több ezer literes ciszternák jelenthetik az ésszerű beruházást.

Szakértői tipp: Fontos, hogy a hordókat és tartályokat tartsuk lefedve, hogy a víz ne párologjon el belőle, és állatok se eshessenek bele. Ez egyúttal azt is megakadályozza, hogy a szúnyogok szaporodóhelyként használják a vizet.

Intelligens öntözés

A kert megfelelő öntözése száraz időszakokban elengedhetetlen. A „sok” nem sokat segít. A teljes földfelület öntözése helyett a vizet takarékosan és célzottan, a növények gyökérzetére locsolva kell használni. A növényekre és levelekre kerülő víz elpárolog, könnyen megéghetnek a levelek, elszaporodhatnak a gombák.

Szintén jobb, ha ritkán, de intenzíven öntözünk, így a talaj mélyebb rétegeibe is leszivárog a víz. Ennek eredményeként sok növény hosszabb gyökereket fejleszt, és a mélyebb talajrétegekből is képes nedvességet felszívni, csökkentve a kiszáradás esélyét.

Szakértői tipp: A kert megfelelő időben történő öntözésével vizet takaríthatunk meg. Nincs értelme a tikkasztó déli hőségben öntözni, mivel a víz nagy része ilyenkor elpárolog, mielőtt még a gyökerekhez szivároghatna. Nagy melegben a növényeknek szükségük van arra, hogy extra vízhez jussanak, de a legjobb, ha kora reggel vagy este öntözünk, mikor a déli hőség alábbhagyott, és a párolgás a legkisebb.

Talajművelés

„Egy kapálás felér három öntözéssel” – a régi kertész-bölcsesség különösen igaz szárazság idején. A jó talajelőkészítés ugyanis elengedhetetlen a szárazság megelőzéséhez. Ahhoz, hogy a talaj vízáteresztő legyen és a nedvesség gyorsan le tudjon szivárogni, rendszeresen kell lazítani kapával vagy kultivátorral (pl. WOLF-Garten multi-star® eszközök). Ez segít a felső talajréteg kapillárisainak szétroncsolásában, ami csökkentheti a párolgást, és segít a vizet a talajban tartani.

Öntözés vagy hosszabb esőzés után a legalkalmasabb erre az időpont, amikor a talaj különösen sok vizet szívott magába. A talaj gyors kiszáradása mellett a talajművelés segít megelőzni a gyomok terjedését is, amelyek értékes tápanyagoktól és víztől fosztják meg a talajt.

Szakértői tipp: Az igénybe vett talajba juttassunk talajaktivátort (pl. WOLF-Garten Natura Bio talajaktivátor), amely szerves anyagokkal és mikroorganizmusokkal dúsítja a talajt, és stimulálja a tápanyag körforgását.

Mulcsozás

A mulcsozás, azaz a talaj beterítése fűnyesedékkel vagy levelekkel szintén jó megoldás lehet. A mulcsréteg megvédi a talajt a közvetlen napfénytől, nedvesen tartja, és egyben tápanyaggal látja el.

Szakértői tipp: A mulcs felhordása előtti napon öntözzük meg alaposan a talajt, így a mulcsréteg alatt a talaj nedves marad.

Gyep esetén ajánlott a mulcsozós fűnyírás: az apró nyesedékek a felszínen maradnak, és csökkentik a párolgást. A modern, 3:1-ben funkcióval rendelkező fűnyírók (például a WOLF-Garten Lycos sorozat modelljei/a Cub Cadet LM5 E51R akkumulátoros fűnyíró) egyetlen készülékben egyesítik a fűnyírást, a fűgyűjtést (az ágyások későbbi mulcsozásához) és a mulcsozást.

Gyep vetése és gondozása

A gyepnek sok vízre van szüksége, különösen akkor, ha nagyon rövidre van vágva. A forró nyári hónapokban ezért a fűnyíró vágási magasságát egy kicsit nagyobbra kell állítani. Ha hagyjuk, hogy a gyep hosszabbra nőjön, és a gyomokat is hagyjuk megnőni, megelőzhetjük a gyep kiszáradását. Egy őshonos növényekkel teli vadvirágos rét akár mesterséges öntözés nélkül is túlélhet. A szárazság sok fűféle számára kritikus lehet, ezért szárazabb éghajlatú területeken érdemes olyan gyepkeveréket választani, amelyet jó hő- és szárazságtűrés jellemez (mint például a WOLF-Garten Mediterraneo vagy a WOLF-Garten Prémium szárazságtűrő fűmagkeverékek). A pázsitfűfélék természetes módon víztakarékosak, mélyen gyökerezőek, ellenállóak és regenerálódásra képesek, így a hosszabb száraz időszakokat is károsodás nélkül átvészelik. A jó gyökérzetű, egészséges gyep segíti a talaj vízraktározását.

Szakértői tipp: A lóherével dúsított vetőmagkeverékek (például a WOLF-Garten Low-Maintenance gyep lóherével) szintén segítenek a strapabíró gyep kialakításában. A lóhere nagyon ellenálló, jól tűri a szárazságot, árnyékolja a talajt, mindezek révén csökkenthető az öntözés mennyisége, és a gyep még száraz körülmények között is hosszú ideig zöld marad.

A megfelelő növényválasztás

A szárazság elleni küzdelemben a megfelelő növényválasztás is megoldás lehet. Például olyan helyre, ahol mindig tűz a nap, csak sziklakerti növényeket szabad ültetni. Ezek alkalmazkodtak a szárazsághoz, jól tűrik a meleget és kevés vizet igényelnek. Ilyen például a levendula, a kövirózsa, a rozmaring, a kakukkfű, a sztyeppzsálya, az iringó, a díszfokhagyma, a szukkulensek és az olajfa. Másrészt a mélygyökerű növények, mint például a babérmeggy, a rózsa vagy a korallberkenye, száraz körülmények között is képesek a talaj alsó rétegeiből vizet felvenni.

Szakértői tipp: Az őshonos növények és magvak használata különösen jót tesz az éghajlatnak. Ezek általában jobban megbirkóznak az adott éghajlati viszonyokkal és a száraz időszakokkal, takarékosabban használják a vizet, és a rovarok is kedvelik őket.

A kert mikroklímájának javítása

A kert mikroklímájának javítása célzott lépéseket és okos kerttervezést igényel. A mikroklíma hatással van a szárazság mértékére is, például szeles kertben jobban elpárolog a nedvesség.

Szakértői tipp: A fák, cserjék vagy az őshonos fás szárú növényekből álló sövények szélvédőként szolgálnak, és árnyékot is adnak. A szelet kúszónövények ültetésével, szélárnyékolókkal lehet csökkenteni. Az így védett talaj tovább marad nedves. Egy kerti tó vagy csobogó vizet párologtat, így hűti a környezetét. A megnövekedett páratartalomnál a növényeknek kevesebb vízre lesz szükségük.

Fontos, hogy a meleg és száraz időben ne feledkezzünk meg madár- és rovaritató kihelyezéséről se. Az itatót célszerű úgy kialakítani, hogy az esetleg belepottyant kisebb állatok, rovarok kimászhassanak belőle.

Összefoglalva:

Az éghajlatváltozás már a ház körüli kertben is jól érzékelhető – a vízhiány és az aszály egyre nagyobb kihívást jelent. A megfelelő tippekkel és trükkökkel azonban lehetséges a kertet klímatűrőbbé tenni: az esővíz felhasználása, a célzott öntözés és talajművelés, a mulcsozás, a rendszeres fűnyírás és metszés olyan lépések, amelyekkel vizet takaríthatunk meg, és amelyek segítenek abban, hogy a kert kevésbé legyen hajlamos az aszályra. Emellett a jól átgondolt növényválasztás és kerttervezés is hozzájárul ahhoz, hogy a kertünk még sokáig zöld oázis maradjon számunkra.

Forrás: sajtóközlemény