Back to top

Ítéletidő Olaszországban, víz alatt a gazdaságok

Az utóbbi 24 óra alatt tizenhat heves esőzés sújtotta Emilia-Romagna tartományt, és Marche tartományban is négy felhőszakadás volt, hektárok ezrei állnak víz alatt, a gazdák az állatikat mentik. A kár már most euró-százmilliókban mérhető, pedig még nincs is vége a két hete tartó ítéletidőnek, írja a fruchthandel.de portál helyi hírforrásokra hivatkozva.

Fotó: Pixabay - a kép nem a helyszínen készült
Számos folyó megáradt, elöntve mezőgazdasági területeket, városokat és autópályákat. Eddig kilenc halálos áldozatról számolt be a helyi média, írja a fruchthandel.de.

Természetesen az emberéletek mentése a legfőbb prioritás, de már most el kell kezdeni tervezni, hogyan állítható helyre a termelés a súlyos kárt szenvedet gazdaságokban,

hangsúlyozta Ettore Prandini, a Coldiretti szövetkezet elnöke, megköszönve a tűzoltóságnak, a polgári védelemnek és a rendvédelmi szerveknek, hogy jelen vannak és segítenek az érintett embereknek. Nello Musumeci, a polgári védelemért felelős miniszter információi szerint május 17-én 24 település volt víz alatt, 50 ezer ember áram nélkül.

A Confagricoltura szerint két hete tartanak az esők, jégesők, áradások, és

óráról órára változik a helyzet. A károkat majd csak akkor lehet felmérni, ha elvonult az áradás,

de már most mintegy 1,5 millió euróval számolnak kizárólag egyetlen megye, Forlì-Cesena gazdaságaiban; Ravenna tartományban pedig 200 millió euróval. (Gabona és szántóföldi zöldség esetén 6000 euróval, szőlő-, olíva- és gyümölcsültetvényeknél 32 000 euróval számoltak hektáronként, ebben benne van a kiesett termés és az újratelepítés értéke, de nincs benne a gazdaság infrastruktúrájában keletkezett kár.)

Carlo Carli, a Confagricoltura regionális elnöke szerint azért rendkívül bizonytalan a helyzet, mert május közepén egy csomó kertészeti növény igen érzékeny fejlődési stádiumban van, és döntően befolyásolhatja az egész szezont egy most elszenvedett kár.

Olaszország egyik legfontosabb zöldség-gyümölcs termesztő térségéről van szó, hangsúlyozta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés a brokkoli Spanyolországban

Az év eleji hideg időjárás miatt szűkös volt a spanyol brokkoli kínálata, ezért az árak is az egekbe szöktek. Később átmenetileg javult a helyzet, most viszont a szokatlan forróság okoz gondot, mert a meleg hatására gyorsabban virágoznak a növények.

Díjazott biológiai készítmények a Macfrut kiállításon

Sikerrel zárta kapuit az idei, 40. Macfrut nemzetközi kiállítás, ahol immár harmadik alkalommal díjazták a biológiai megoldások legjobbjait. A Biosolutions Innovation Awardot az idén két terméknek ítélték, amelyek fenntarthatóság szempontjából kimagaslottak a mezőnyből.

Az Alföld nagy részén gondot okoz a mezőgazdaságnak az aszály

Szélsőségesen alakult az időjárás az elmúlt hetekben, az Alföld nagy részén május elejére már gondot okozott az aszály a mezőgazdaságnak - ismerteti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összesítésében, amelyet pénteken tett közzé a honlapján.

Boldog szeretne lenni? Egyen tésztát!

Volt már olyan érzése, hogy amikor elkezdte enni a kedvenc tésztáját, azonnal jobb kedve lett? Ez nem véletlen! Egy olasz egyetem kutatói bebizonyítják, hogy a tészta boldoggá tesz.

Az aszály miatt változik az agrárbiztosítások piaca

Átrendezik az agrárbiztosítások piacát a tavalyi súlyos aszály miatti káreseményeket követő rekordméretű kárkifizetések, a biztosítók szerződések tömegét mondták fel ennek következtében - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel.

Olaszország Szlovéniába is áttelepítene néhány barnamedvét

Az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni barnamedvéket Trentino-Alto Adige régióból, és megkérheti Szlovéniát arra, hogy fogadjon be néhányat - közölte a szlovén sajtó.

Olaszország és a paradicsom

A legnagyobb mennyiségben termelt és vásárolt friss zöldség Olaszországban a paradicsom. Egymillió tonnát takarítanak be belőle, az egy főre jutó fogyasztás pedig 18 kilogrammra nőtt az utóbbi évtizedben. Az olasz agrárpiaci kutatóintézet felmérése szerint a paradicsom vezeti a zöldségeladási listát, az összes kiadás 15%-át fordítják rá a háztartások.

Számos újdonsággal vár a Macfrut kiállítás Riminiben

Hamarosan nyitja kapuit Riminiben a Macfrut 2023 kiállítás. A zöldség-gyümölcs ágazatra szakosodott, május 3-5.-én, 40. alkalommal sorra kerülő rendezvényen 1100 kiállító várja az érdeklődőket a korábbinál több mint harmadával nagyobb területen. Másfélszer annyi a külföldi kiállító, mint tavaly és 1500 beszerző akkreditált a rendezvényre. Lesz külön Dél-Amerika és Afrika pavilon és több szakosodott rendezvény.

Márciusban a vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján.

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.