0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Ítéletidő Olaszországban, víz alatt a gazdaságok

Az utóbbi 24 óra alatt tizenhat heves esőzés sújtotta Emilia-Romagna tartományt, és Marche tartományban is négy felhőszakadás volt, hektárok ezrei állnak víz alatt, a gazdák az állatikat mentik. A kár már most euró-százmilliókban mérhető, pedig még nincs is vége a két hete tartó ítéletidőnek, írja a fruchthandel.de portál helyi hírforrásokra hivatkozva.

Számos folyó megáradt, elöntve mezőgazdasági területeket, városokat és autópályákat. Eddig kilenc halálos áldozatról számolt be a helyi média, írja a fruchthandel.de.

Természetesen az emberéletek mentése a legfőbb prioritás, de már most el kell kezdeni tervezni, hogyan állítható helyre a termelés a súlyos kárt szenvedet gazdaságokban,

hangsúlyozta Ettore Prandini, a Coldiretti szövetkezet elnöke, megköszönve a tűzoltóságnak, a polgári védelemnek és a rendvédelmi szerveknek, hogy jelen vannak és segítenek az érintett embereknek. Nello Musumeci, a polgári védelemért felelős miniszter információi szerint május 17-én 24 település volt víz alatt, 50 ezer ember áram nélkül.

A Confagricoltura szerint két hete tartanak az esők, jégesők, áradások, és

óráról órára változik a helyzet. A károkat majd csak akkor lehet felmérni, ha elvonult az áradás,

de már most mintegy 1,5 millió euróval számolnak kizárólag egyetlen megye, Forlì-Cesena gazdaságaiban; Ravenna tartományban pedig 200 millió euróval. (Gabona és szántóföldi zöldség esetén 6000 euróval, szőlő-, olíva- és gyümölcsültetvényeknél 32 000 euróval számoltak hektáronként, ebben benne van a kiesett termés és az újratelepítés értéke, de nincs benne a gazdaság infrastruktúrájában keletkezett kár.)

Carlo Carli, a Confagricoltura regionális elnöke szerint azért rendkívül bizonytalan a helyzet, mert május közepén egy csomó kertészeti növény igen érzékeny fejlődési stádiumban van, és döntően befolyásolhatja az egész szezont egy most elszenvedett kár.

Olaszország egyik legfontosabb zöldség-gyümölcs termesztő térségéről van szó, hangsúlyozta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu