0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 27.

A májusi eső után meleg érkezik

A mediterrán ciklonokból érkező májusi esők bőségesen elárasztották hazánkat, sokfelé még több is esett az optimálisnál. A folytatásban pedig a szántóföldi növények növekedéséhez szükséges meleg is megérkezik, csapadék pedig már csak elszórtan várható a jövő hét közepéig.

A múlt hét közepe óta csapadékosra fordult időjárásunk. Csütörtökön délnyugat felől érte el hazánkat az első mediterrán ciklon, melyet azóta több is követett. Az eső mellett záporok, zivatarok is előfordultak. Összességében az elmúlt 10 nap során nagy területen esett 40-70 mm, de a Dunántúlon 100 mm fölötti összegek is előfordultak, több folyónkon árhullám vonult le. Kevesebb esett a Tiszántúlon, főleg annak északi részén: arrafelé helyenként még 20 mm sem jött össze.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege hazánk nyugati kétharmadán jelentősen, helyenként 60-90 mm-rel is meghaladja a sokéves átlagot, míg Szolnok térségében és a Tisza felső folyásánál 20-25 mm-rel elmarad attól.

A felszín közeli talajréteg országszerte vizes, sáros, többfelé újra megjelent a belvíz. A nedvességből bőven jut a középső és mélyebb talajrétegekbe is.

A hőmérséklet az elmúlt napokban 2-4 fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a borongós, tartósan csapadékos tájakon csak 12-15 fokig melegedett a levegő, míg máshol 18-23 fokot mérhettünk.    

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza kezd kalászosodni, az árpa pedig már kalászos. A repce táblák még sárgállanak, de már a virágzás vége felé jár a növény. A virágzásra, majd a szemfejlődésre is országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális.

A folytatásban átalakul időjárásunk: szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Így csökken a csapadékhajlam, péntektől már csak szórványosan várhatók délutáni, esti záporok, zivatarok, tartós, országos csapadék már nem valószínű. A hőmérséklet csúcsértéke pénteken nyugaton még 17, keleten 23 fok körül valószínű, majd szombattól tovább melegszik az idő, és jellemzően 23 és 28 fok közötti maximumokra lehet számítani a jövő hét közepéig. A napos, meleg időben szikkadni kezd a talaj, megszűnnek a belvízfoltok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu