Back to top

A poszméhek is kimelegszenek a cipekedéstől

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatása szerint a pollent szállító poszméhek testhőmérséklete jelentősebb megemelkedik. Ez pedig felveti a kérdést, hogy az egyre melegedő világunk milyen hatással lesz ezekre a fontos beporzó rovarokra.

A poszméhek változó testhőmérsékletű állatok, ami azt jelenti, hogy a környezet jelentősen befolyásolja a testhőmérsékletüket. Bár a méhek közt ők viselik el legjobban a hűvösebb időszakokat, és még reszketni is képesek, hogy felmelegítsék magukat. Ezzel pedig a hűvösebb, esősebb tavaszi időben is képesek beporozni többek közt a korán virágzó gyümölcsfákat, ami kritikus fontosságú a gyümölcstermesztők számára.

A Phys.org által idézett kutatásban figyelembe vették a környezet hőmérsékletét és a méhek testméretét is, és ennek alapján értékelték a pollent cipelő és nem cipelő beporzók testhőmérsékletét. Azt találták, hogy

minden milligrammnyi pollen 0,07 Celsius fokkal emeli meg a méhek testhőmérsékletét. A teljesen „felpakolt” poszméhek testhője pedig 2 fokkal is magasabb lehet a pollent nem szállító társaiknál.

Ez azt jelenti, hogy egy forró nyári napon egy pollennel felpakolt poszméh ki van téve a veszélynek, hogy testhője megközelíti a halálos tartományt. A melegedő klímát tekintve tehát arra számíthatunk, hogy jelentősen csökkenni fog a méhek számára beporzásra ideális időszak, ami hosszú távon a növények termékenységét, és rajtuk keresztül a biodiverzitást is befolyásolni fogja.

A poszméheké az egyik olyan rovarcsoport, mely világszinten visszaszorulóban van, különösen a klímaváltozás hatására felmelegedőben lévő tájakon. Azonban hogy ez a folyamat pontosan milyen módon hat ezekre a szőrös beporzókra, nem ismert. A mostani felfedezés azonban részben magyarázatot adhat arra, miért tűnnek el a poszméhek.

A pollen kritikus fontosságú ezeknek a beporzóknak az életében. A frissen kikelt anyák nyáron ezzel táplálkoznak, majd a kikelő dolgozóikat is ezzel etetik. Később a dolgozók átveszik a kolónia etetését, és ők gondoskodnak az álcákról és a jövőbeni anyákról is. Pollen – vagy éppen elegendő mennyiségű pollen – nélkül a kolóniák nem képesek megfelelően működni, amivel a jövőbeni populáció és az egész faj veszélybe kerül. Ez pedig a beporzásra is negatív hatással van, ami pedig a mezőgazdasági és a természetes ökoszisztémákat is érinti.

„Meg kell értenünk, hogyan változik a poszméhek viselkedése, hogy jobban megértsük, hogyan hat ez az általuk gyűjtött és szállított pollen mennyiségére, és mennyi beporzásra képesek a forró napokon” – mondta Elsa Youngsteadt, a kutatást felügyelő alkalmazott ökológia professzor.

„Akár kevesebb pollent szállítanak, akár rövidebb ideig táplálkoznak, az azt jelentheti, hogy kevesebb pollent hordanak be a kolóniába, vagy kevesebb növényt poroznak be. Ez különösen fontos, mivel a poszméhek kritikus fontosságú ökoszisztéma szolgáltatása a mezőgazdaság számára a beporzás, különösen az Egyesült Államokban és Európában.”

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.