0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Így védekezhetünk a viaszmoly ellen fagyasztással

A méhész egyik feladata a tartalékolt, kiépített lépek minőségének megőrzése, többek között a nagy viaszmoly (Galleria mellonella) elleni védekezéssel. A védekezésnek több módja is kialakult az idők folyamán: kéncsíkok égetése a lépeknek helyet adó zárt szekrényben, kaptárfiókokban, vagy az ózongenerátor használata. De igen praktikus a fagyasztás is, ha van egy nagyobb fagyasztóládánk.

De mennyi ideig kell fagyasztani és hány fokon a lépeket, ahhoz, hogy sikeres eredményt érjünk el?

Erre egy korábbi tanulmány ad választ. A kísérletben a nagy viaszmoly lárvái, a bábjai és a kifejlett viaszmolyok pusztán egyetlen óra alatt elpusztultak, amennyiben folyamatosan -15-20 C foknak tették ki őket. Viszont a viaszmoly petéjének 10-szer ennyi időre, vagyis 10 órára volt szüksége. 

Tehát, ha van egy nagyobb fagyasztóládánk, melyben elkülönítünk annyi helyet, hogy 10 keret beleférjen egy hét alatt 140 lépet tudunk molytalanítani, ha 12 óránként cseréljük ki benne a lépeket  lépeket. Természetesen ha egy egész fagyasztóládát beállítunk a lépek fagyasztására , akkor jóval többet. Az utóbbi megjegyzéssel csak arra szeretnék utalni, hogy ezt a módszert akár nagyobb méhészetekben is alkalmazni lehet. 

Az hogy milyen időközönként kell ezt egy adott lépkészlettel elvégeznünk attól függ, hogy mennyi idő alatt fertőződik vissza. Ez természetesen függ attól, hogy mennyire zárt a helyiség, ahol lépjeinket tartalékoljuk vagy hogy  milyen az időjárás. 

Télen elvileg, ha nem enyhül erőteljesen az időjárás, elég ezt egyszer elvégeznünk. 

Tavasszal és nyáron érdemes úgy eljárnunk, ahogy a kéncsíkok alkalmazásánál is ajánlott: kezeljük két hetente a tartalékolt lépkészletet a már fent leírt módon.  Szerencsére nyáron a mézfiók lépjei bent  vannak a méhcsaládoknál és csak kivételes esetekben van nagyobb mennyiségű kaptáron kívül tárolt lépje a méhésznek. A régi, leselejtezett  lépeket érdemes inkább beolvasztanunk.

A lépek fagyasztása során  ügyeljünk arra, hogy 

  • a fagyasztóláda valóban a jelzett hőmérsékletre hűljön le;
  • a lépeket a behelyezés előtt tartsuk hűvös helyen, hogy a fagyasztóláda minél hamarabb le tudja majd hűteni a szükséges -15-20 C fokra;
  • ne tartsuk hosszú ideig nyitva a ládát, amikor a lépeket belehelyezzük;

A tanulmány itt olvasható:

Zhu, X.J., Zhou, S.J., Xu, X.J., Lan, H.H., Zhou, B.F. 2016. Freezing combs as a method for the greater wax moth (Galleria mellonella) control. Journal of Apicultural Research. 55(4): 351-352. https://doi.org/10.1080/00218839.2016.1231457.

Ajánljuk még:

Szúnyogokban mutatták ki a méhekre veszélyes vírust

Itt a repceméz szezonja- ezért érdemes közvetlenül a méhésztől beszerezni!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu