0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Rekordtermésre számítanak repcéből Ukrajnában

Idén nyáron 3,5-3,6 millió tonna repcét takaríthatnak be Ukrajnában, írja friss piaci elemzésében az ukrán APK-Inform elemző cég. Ha az előrejelzés beválik, akkor az ország rekordot dönt az olajos mag termelésében, ráadásul a 2023-24-es gazdasági évben szinte a teljes mennyiséget, 3,3-3,4 millió tonnát exporálhat Ukrajna, írja az APK-Inform.

Ugyanakkor az Európai Unió megnehezítette a repce xportját a közös piacra, a vele közvetlenül szomszédos EU-tagországokba egyelőre nem szállíthat repcét Ukrajna, csak távolabbra vagy unión kívülre szánt tranzitáruként.

Az APK Inform szakértői azzal számolnak, hogy idén nyáron 8 százalékkal nagyobb területről takarítanak be repcét, mint tavaly, annak ellenére, hogy a tavaly őszi vetésterület 9 százalékkal kisebb volt, mint 2021 őszén.

Annak idején körülbelül 1,5 millió hektár repcét vetettek a 2022-es betakarításra, ami az utóbbi 12 éve legnagyobb repceterülete lett volna, azonban csakhogy a háború miatt ennek 17 százalékát nem tudták betakarítani. A termés vagy elpusztult a szántóföldön, vagy orosz kézbe került.

Az elemzők arra számítanak, hogy 2023-24-ben nehezebbé válhat az ukrán repce exportja az Európai Unióba, elvégre a közösség június 5-ig megtiltotta többek között a repcebehozatalt Bulgáriába, Lengyelországba, Romániába, Szlovákiába és Magyarországra. 2022. júliusától 2023. áprilisáig ebbe az öt országba került az ukrán repceexport 55 százaléka.

Továbbá az elemzők az eddiginál szigorúbb minőségellenőrzésre számítanak, még akkor is, ha a behozatali tilalmat nem hosszabbítják meg. Ha azt is meghosszabbítja az EU, az még súlyosan érintheti Ukrajna repceexportját, hiszen a repce túlnyomó részét általában augusztus-október között exportálják.

Forrás: Agrarheute