0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Csigák mindenütt – növényvédelmi előrejelzés 21. hét

Sokat esett az utóbbi héten, az aranyat érő májusi eső jól jött az intenzív növekedésű növények számára, de elősegíti a kórokozók terjedését is. Védekezni kell a varasodás ellen, és fontos időszak a mostani a tűzelhalás megelőzésében is.

Május közepén egy több hullámból álló mediterrán légörvény nagy mennyiségű csapadékot hozott a Kárpát-medence fölé. A lehullott eső elsősorban a Dunántúl tájegységeit áztatta el, ám kisebb mennyiség a keleti országrészre is jutott.

Az almatermésű gyümölcsösökben

a tartós nedvességborítás és a magas páratartalom kifejezetten kedvez a varasodás megjelenésének és terjedésének.

A korábbi levéltünetek mellett már a terméskezdeményeken is megjelentek a varasodás első tünetei almán és körtén egyaránt, így ki kell használni az esőmentes időszakokat az intenzív védekezésre. Lassabb ütemben ugyan, de a primer lisztharmat-tünetekről terjed a betegség a fiatal hajtásokra, ami melegebb időben felgyorsul.

Adottak a feltételek az ervíniás tűzelhalás betegség megjelenéséhez,  most csupán az alacsonyabb hőmérséklet gátolja a kórokozó fellépését.

Megelőző kezelésként használjuk a rézhidroxid és tribázikus rézkészítményeket az engedélyokirat előírásai szerint. Az almamoly rajzása enyhén felfutóban van, de a fogási adatok jelenleg még elmaradnak a korábbi években tapasztalttól. A vértetű és a levéltetvek terjedését az átlagosnál hűvösebb és csapadékos időjárás lassította, mérsékelten terjed a fertőzés.

Az időjárás már a kajszi virágzásától folyamatosan kedvezett a csonthéjasok moníliás virág- és hajtásfertőzésének minden növényen. Mára alig találni olyan fát, mely kisebb-nagyobb mértékben ne lenne fertőzött, különösen a védekezésből kimaradt út menti fák csúfítják el a látványt. Az évek óta „kínzott” utcai fák némelyike már pusztul.

Megmentésük érdekében drasztikus koronacsonkolást kell végezni.

Hullik az őszibarack tafrinával fertőzött levélzete, a fa egészséges levelekkel pótolja a veszteséget, de ez nagy energiaveszteséggel jár. Kissé mérséklődött a keleti gyümölcsmoly rajzása, de a kisebb egyedszám is veszélyezteti a hajtásvégeket. A folyamatos rajzás miatt a lárvák kelése is elhúzódik, így csak többszöri védekezéssel érhető el a kártevőmentesség.

Az érzékeny szőlőfajtákon tovább terjed a szőlő-levélatka és a nemezes gubacsatka, tehát

speciális atkaölő szeres beavatkozásra van szükség.

A tarka szőlőmoly rajzása szünetel, az első nemzedék rajzása is elmaradt a korábbi évekétől.

A bőséges csapadék hatására a kertekben már nemcsak a házas, de a csupaszcsigák is nagy tömegben veszélyeztetik több növényünket. Különösen kedveltek a leveles zöldségfélék, az árnyliliomok, a harangvirágok, a kasvirágok. Használjuk a legjobban bevált védekezési lehetőségeket, mert rendkívül sok a csiga.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet