0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ellenőrizhető lesz a származás

Egyre több németországi fogyasztót vezérelnek érzelmi és erkölcsi szempontok is az élelmiszerek vásárlásakor az ár, a szavatossági idő, az illat és a küllem mellett.

Az élelmiszerek földrajzi eredete is befolyásolja a döntéseiket, annak feltüntetése tehát közvetlen ösztönző hatással lehet a termékek értékesítésére.

Az utóbbi időben azonban egyre többször előfordult, hogy nem a valós származási helyet tüntették fel a frisspiaci termékeken (például a szamócán), és a külföldi termékekkel kevert fagyasztott árukon.

Még nem létezik olyan analitikai módszer, amellyel bizonyítható a szamóca eredete, azonban Markus Fischer, Marina Creydt és Stephan Seifert élelmiszerkémikusok olyan speciális eljárás kidolgozásán fáradoznak, amivel ez várhatóan lehetővé válik. Az eljárás az anyagcseretermékek elemzésén alapul, amit az ásványi elemek analízise egészítene ki izotópos ICP-MS eljárás segítségével. Az adatokat kemometrikus módszerekkel értékelnék.

Forrás: freshplaza.de/Kertészet és Szőlészet