0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 27.

Különleges csokoládészobrokat adományozott a MATE a Bethesda Gyermekkórház kis betegeinek

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete egyedülálló csokoládészobrokat adományozott a Bethesda Gyermekkórháznak, melyeket 14 óra alatt készítettek el a csokoládé-artisztika kurzus hallgatói.

Az átadás során a MATE képviselőinek alkalmuk nyílt kötetlen beszélgetés révén bepillantást nyerni a kórház életébe. Ennek kapcsán megtudtuk, a finomságokat a kórház a mentális gondokkal küszködő fiatal ápoltjai kezelése során fogja tudni leginkább hasznosítani. Mint kiderült, ezek a páciensek betegségük okán gyakran magukba fordulnak és igen nehezen kommunikálnak, ami a kezelésüket jelentősen megnehezíti. A MATE édességei az alapítvány vezetője szerint motivációként szolgálhatnak majd számukra. A kórháznak ugyanis az a tapasztalata, hogy a gyerekek hajlamosak könnyebben megnyílni egy kis lélekmelengető finomság reményében.

A MATE csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzése az ország első diplomával elismert, munka mellett elvégezhető szakirányú továbbképzése kifejezetten élvezeti cikkek területén. A gyakorlati képzést a Magyar Cukrász Ipartestülettel meglévő együttműködés is erősíti.

Ez a képzés jelenleg kétéves, idén ősztől pedig másfél éves képzési formában lesz elérhető. A képzés feladata, hogy a hallgatók ismereteket szerezzenek a három élvezeti cikk nyersanyagtól polcra kerülésig tartó útjáról. A magas szakmai színvonalú tananyag kiterjed a nyersanyagismerettől kezdve, a technológiai tudáson keresztül, az érzékszervi ismeretekre, a piac ismeretétől a marketing- és jogi vonatkozásokra is, több mint 17 tantárgyat magában foglalva.

A hallgatók továbbá lehetőséget kapnak, hogy a polcra kerülést követő feldolgozásokkal is megismerkedjenek. Ennek részeként a csokoládé-artisztika kurzus két évvel ezelőtt került először meghirdetésre. Ebben a félévben 12 hallgató jelentkezhetett a kuriózumnak számító tantárgyra. Ők készítették el a hét csokoládészobrot Lusztigh Mária és Fehér Judit cukrászmesterek vezetésével az Ipartestület tanműhelyében.

A most adományozott csokoládészobrok és bonbonok a kétnapos kurzus 14 órája alatt készültek el. A szobrok megtervezése az oktatókat és a hallgatókat dicséri.

A közvetlen hangulatú eseményre a kórház úgynevezett Biblia termében került sor, ahol a borús idő ellenére mindenki arcára mosolyt csalt az édes adomány. A MATE részéről az eseményen jelen volt Dr. Friedrich László, a MATE ÉTTI intézetigazgatója, Badakné Dr. Kerti Katalin, Dr. Temesi Ágoston és Molnárné Jakab Ivett, a MATE ÉTTI csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzés oktatói, illetve a csokoládékölteményeket fáradságos munkával elkészítő hallgatókat képviselve Vágó Nikoletta és Csillag Anita. A kiváló minőségű belga csokoládéból készült szobrokat és az azokkal együtt érkezett bonbonokat Bencze János, a Bethesda Kórház Alapítvány ügyvezetője és diakóniai igazgatója fogadta.

A csokoládészobor adományozása különös öröm a MATE életében, hiszen a rendkívüli darabok a lehető legjobb kezekbe kerültek, nemes célt szolgálva ezáltal.

A képzésről többet a www.csokoladekavetea.hu oldalon tudhatnak meg az érdeklődők.

Forrás: MATE közlemény